Brexit: faillissementen in Verenigd Koninkrijk stijgt, verzekeren export raadzaam

Gepubliceerd op 23/11/2018

Als gevolg van het naderende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, neemt het aantal faillissementen in het land behoorlijk toe. Komt er een harde Brexit, dan is de kans groot dat het pond (tijdelijk) onder druk komt te staan en de Britse economie in een dip komt. Euler Hermes berekende dat dit het Nederlandse bedrijfsleven 30 miljard euro gaat kosten. Heeft u afnemers in het Verenigd Koninkrijk, dan is het in kaart brengen van uw valutarisico’s en het verzekeren van uw export raadzaam.

Gevolgen van Brexit voor Britse pond

Op 29 maart 2019 stapt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU). Al is het nog niet duidelijk hoe dit er precies uit gaat zien, dat het gevolgen gaat hebben voor het Britse pond is zo goed als zeker. Drie scenario’s op een rij.

No deal: harde klappen voor het pond

Een vertrek zonder dat goede afspraken zijn gemaakt, een zogeheten no deal-Brexit, is het slechtst mogelijke scenario. In dit geval gaan de grenzen tussen de EU en het VK eind maart 2019 van de ene op de andere dag op slot voor mensen en goederen. Dat heeft een enorme impact op de Britse economie en het dagelijks leven. Het gevaar bestaat bijvoorbeeld dat de gezondheidszorg te maken krijgt met een medicijntekort en dat de schappen in de supermarkten leeg raken. Als de onderhandelaars het daadwerkelijk tot een Brexit zonder afspraken laten komen, krijgt het pond een enorme tik.

Harde Brexit: tijdelijke koersdruk

Bij een harde Brexit gaan de grenzen ook dicht, maar dat gebeurt een stuk minder abrupt dan bij een no deal. In dit geval hebben beide kampen vooraf goede handelsafspraken gemaakt, die ook door het Britse parlement zijn goedgekeurd. Omdat het VK de toegang verliest tot de interne markt van de EU, krijgen Britse bedrijven die zakendoen op het vasteland het wel lastiger. Ook bestaat het gevaar dat veel financiële instellingen verhuizen van Londen naar andere Europese steden. De kans is groot dat tijdens de aanpassingsperiode de Britse economie in een dip komt, zodat het pond tijdelijk onder druk komt te staan.

Dooronderhandelen: pond krabbelt wat op

De grens tussen Ierland en Noord-Ierland is het grote struikelblok voor een harde Brexit. De EU wil deze grens openhouden, maar de Britse coalitie dreigt uit elkaar te vallen als premier Theresa May akkoord gaat met een regeling waarbij het land de binnengrens tussen Noord-Ierland en het hoofdeiland scherp moet controleren. De oplossing? Dooronderhandelen en de bestaande afspraken verlengen. Het VK blijft dan geld afdragen aan de EU en neemt de regels over, zonder dat het mag meepraten bij de besluitvorming. Dat is behoorlijk pijnlijk voor het VK. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson riep al dat het land in dit scenario een kolonie van de EU wordt. Met het oog op de belangrijkste alternatieven, is deze uitkomst echter de minst slechte voor het pond.

Impact Brexit voor Nederlandse bedrijven

Welk scenario in de toekomst ook van toepassing zal zijn, de gevolgen van de Brexit zijn nu al enorm. Uit de grafieken hieronder, beschikbaar gesteld door kredietverzekeraar Euler Hermes, blijkt dit ook. Grafiek 1 laat zien dat het aantal faillissementen in het VK behoorlijk toeneemt. Grafiek 2 toont aan dat de impact van de Brexit voor Nederlandse bedrijven die naar het VK exporteren fors is. In een worstcasescenario zou een harde Brexit het Nederlandse bedrijfsleven zelfs 30 miljard euro kosten.

Grafiek 1

Grafiek 2

Want to know more? Get in touch.