Brexit is coming, but will it be hard or soft?

Gepubliceerd op 17/12/2019

The election results in the United Kingdom (UK) did not lie, on Thursday 12 December. Boris Johnson won handsomely and so Brexit is definitely going ahead. And whatever anyone thinks of it, for the economy, clarity is better than uncertainty.

Want het was vooral onzekerheid dat de afgelopen jaren leidde tot veel problemen, met name bij bedrijven in de UK. Zo steeg het aantal faillissementen tot recordhoogte, kwamen steeds meer Engelsen werkloos thuis te zitten en devalueerde de Britse pond. Maar nu – hurray! – weet iedereen waar hij aan toe is en kunnen we ons gaan richten op de toekomst. Een toekomst zonder de UK in de Europese Unie. Per 31 januari 2020 al, als het aan Johnson ligt. Maar eigenlijk begint het dan pas écht.

Transitiefase

2020 zal in het teken staan van onderhandelen tussen de UK en de EU. Dit wordt de transitiefase genoemd. In deze fase volgt de UK de EU-regels, maar zijn ze niet in Brussel vertegenwoordigd. Op veel vlakken moeten afspraken worden gemaakt en handelsakkoorden worden gesloten. De EU zal zich er hard voor maken dat de UK geen overheidssubsidies gaat gebruiken om Britse bedrijven te ondersteunen. Johnson heeft al aangegeven dat hij een gelijke deal wil zoals tussen de EU en Canada is gesloten. Positief voor bedrijven die goederen exporteren, maar negatief voor dienstverlenende bedrijven.

Ferme onderhandelingen

Hoe dan ook zal de UK een belangrijke handelspartner van de EU en een belangrijke bondgenoot binnen de NAVO blijven. Het is dus in ieders belang dat er een werkbare oplossing gevonden wordt. Maar dat betekent niet dat het spel niet hard gespeeld gaat worden. De EU zal ver gaan om het geld dat de UK schuldig is terug te krijgen en zal zich ferm opstellen aan de onderhandelingstafel.

Harde of zachte Brexit?

De vraag is wie na de intensieve afgelopen jaren de meeste kracht heeft voor het potje armpje drukken. Maar de vraag is óók hoeveel kracht Johnson wíl gebruiken. De hardliners van zijn Conservative Party vinden een harde Brexit geen probleem. Zij willen liever nauwere banden met de Verenigde Staten. Johnson zelf wil echter ook de band met de EU intact houden en gaan voor een softere Brexit. Een harde Brexit heeft namelijk zwaar negatieve gevolgen voor de Britse economie. En daar heeft niemand iets aan. Zeker wij Nederlanders niet.

Neem maatregelen

Hoe groot de impact is op uw bedrijf en wat voor maatregelen u kunt nemen? Meer daarover leest u in onze vorige blog over Brexit. Heeft u na het lezen van dat artikel nog vragen? Dan beantwoorden we die graag voor u!

Want to know more? Get in touch.