Zo blijft u met vertrouwen handelen tijdens aankomende recessie

Gepubliceerd op 22/06/2022

De kans dat de Nederlandse economie in een recessie terechtkomt stijgt, zeggen ABN AMRO en Rabobank. Volgens de economen van de banken zijn de hoge inflatie, verstopte leveringsketens, rentestijgingen, personeelstekort en lockdowns in China de boosdoeners. In dit artikel bespreken we de gevolgen van deze milde recessie en hoe u met vertrouwen kunt blijven handelen met uw klanten en leveranciers.

Bovengenoemde oorzaken zullen in het tweede en het derde kwartaal van dit jaar, door de sterke binnenlandse en buitenlandse vraag, nog niet voor een krimp zorgen. Maar de verwachting is dat aan het einde van het jaar de economie afkoelt, waarmee de kans op twee kwartalen krimp op rij en dus een recessie, wel toeneemt.

De Rabobank gaat voor heel 2022 nog uit van een groei van de Nederlandse economie met bijna 3 procent. Voor volgend jaar rekenen economen van de Rabobank op een krimp met 0,2 procent. De bank denkt niet dat de werkloosheid door de recessie hard gaat oplopen. Door de krappe arbeidsmarkt gaat de Rabobank ervan uit dat bedrijven vermoedelijk zuinig blijven op hun personeel.

Gasboycot op Russische olie

Rabobank gaat er in hun raming vanuit dat de Europese Unie een boycot op Russische olie instelt vanaf het einde van dit jaar. Zij verwachten dat hierdoor de energieprijzen hoog blijven of zelfs nog wat oplopen.

De bank gaat er in de raming niet van uit dat de EU op korte termijn stopt met het invoeren van Russisch gas.

Volgens ABN AMRO zullen de hoge energieprijzen, maar ook andere kosten die hoog blijven, ook volgend jaar zorgen voor een inflatie die boven de 3 procent ligt. De geldontwaarding is volgens de bank de voornaamste factor die de economische groei bedreigt. Door de oorlog in Oekraïne trekken westerse energiebedrijven hun handen af van Rusland.

Accijnsverlagingen

Maatregelen door het kabinet, zoals het verlagen van de accijnzen, zullen er daarnaast voor zorgen dat een deel van de inflatiedruk die we eigenlijk dit jaar zouden voelen, naar volgend jaar wordt overgeheveld. ABN AMRO merkt verder op dat de inflatie niet alleen door sterk schommelende energie- en voedselprijzen hoog ligt. Ook een “breder mandje aan goederen” zorgt voor prijsdruk. Zo was de kerninflatie, zonder de energie- en voedselprijzen, in april alleen al 3,5 procent.

Renteverhoging Europese Centrale Bank

De economen denken verder dat de Europese Centrale Bank niet anders kan dan de rente verhogen dit jaar om de inflatie te bedwingen. Daarbij gaat de bank uit van een viertal rentestappen dit jaar van ieder 0,25 procentpunt. ABN AMRO legt uit dat hogere rentes, naast de inflatie, een groeivertragende factor zijn. Volgens de bank wordtkrediet duurder en is het kostbaarder voor bedrijven om te investeren waardoor de vraag afgeremd wordt.

Door de oplopende kosten zullen huishoudens verder voorzichtiger zijn met het doen van niet-essentiële uitgaven. Dat zal pas later dit jaar tot stand komen, aangezien er op dit moment nog altijd sprake is van inhaalgroei. Verder zal de loongroei aantrekken, maar niet genoeg om de inflatie te compenseren. Daarmee neemt de koopkracht af.

Met vertrouwen handelen

Deze milde recessie die in intocht is, heeft ook impact op hoe u zakendoet met uw relaties. Hoe betrouwbaar zijn uw handelspartners? Zijn ze financieel gezond en in staat om de gemaakte afspraken na te komen? Als  u dit soort kritische vragen kunt beantwoorden en de juiste financiële KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) kunt analyseren, kunt u met vertrouwen handelen. Economische risicofactoren zijn niet uit te bannen, maar door hier zo goed mogelijk mee om te gaan kunt u op een verantwoorde manier werken aan de verdere uitbreiding van uw bedrijf.

Het volgen van risiconiveaus

Op eigen houtje uw klanten en leveranciers monitoren die verspreid zitten over allerlei landen, is voor een ondernemer niet te doen. Een kredietverzekeraar kunt u daarbij helpen. Het is hun vak om risiconiveaus van landen, sectoren en bedrijven continu te volgen. Zij brengen wereldwijd de business-omgeving in kaart. Dat is de core business van een kredietverzekeraar als risicospecialist. Ook beoordelen zij individuele bedrijven. Op basis daarvan adviseert Xolv ondernemers over de veiligste manier om zaken te doen. Dit vergroot uw concurrentievermogen en tegelijkertijd minimaliseert u blootstelling aan wanbetaling en insolventie.

More information

Wilt u weten of een kredietverzekering geschikt is voor uw onderneming, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Bron: FM.nl

Want to know more? Get in touch.