Moet ik dat wel doen, zo’n kredietverzekering?

Gepubliceerd op 03/05/2023

Er komt een punt dat je als ondernemer weet dat je iets ‘moet’ met het verzekeren van krediet. In ieder geval als je aan andere bedrijven verkoopt en op krediet levert. Je wilt er gewoon zeker van zijn dat te late betalingen (of erger nog: non-betalingen) de gezondheid van jouw bedrijf aantasten. Want dat is iets om ’s nachts wakker van te liggen. Jij moet tenslotte ook gewoon jouw leveranciers betalen. En nog zoveel meer…

Elk bedrijf dat op business-to-business op krediet levert, kan natuurlijk een kredietverzekering afsluiten. Maar waarom zou je? Want is dat niet duur, zo’n verzekering? En kunnen we er zelf niet voor zorgen dat onze klanten gewoon op tijd betalen? En je kunt toch ook zelf checken of een klant kredietwaardig is? Klopt allemaal. En toch komt er een punt waarop een verzekering meer oplevert dan dat het kost. Bijvoorbeeld als je nieuwe markten aanboort of nieuwe onbekende klanten krijgt. Je loopt een hoger risico als je geen ervaring hebt. En wat als je gaat exporteren naar een voor jullie nog onbekend land? Ben je bekend met de gewoonten en handelsgebruiken? Of je hebt hoge uitstaande vorderingen, dan zijn de risico’s navenant hoog. Zeker als je met lage marges werkt. Als je een marge van 4% hebt op een niet betaalde vordering van twintigduizend euro, dan moet je een halve ton extra omzet draaien om het verlies te compenseren. Dat is nogal wat. En wat als je een lange gemiddelde betalingstermijn hebt? Dan staan vorderingen langer uit en loop je ook een hoger risico. En werk je seizoensgebonden? Hoge pieken, hoge risico’s!

Preventief en positief

Genoeg redenen dus om een kredietverzekering te overwegen. Maar er is meer! Een kredietverzekering biedt voor financieringsmaatschappijen een prima zekerheid, op basis daarvan worden hogere of gunstigere kredieten verleend. Los daarvan krijg je altijd de meest recente informatie over debiteuren, wereldwijd. En die debiteuren betalen over het algemeen sneller aan leveranciers die een kredietverzekering hebben. Het werkt dus ook preventief, de kans dat je zaken gaat doen met een slechte betaler neemt af en mocht er toch een probleem ontstaan, dan zijn de incassokosten meeverzekerd.

Trusten voor straks! 

Al met al genoeg redenen om je eerste bedenkingen overboord te gooien en eens dieper in de voordelen van een verzekering te duiken. Niet alleen voor je eigen gemoed en goede nachtrust, maar zeker ook voor de zekerheid en continuïteit in jouw bedrijf. Blijf nog even wakker om je te oriënteren en vraag gerust om advies!

Meer weten? Neem contact op.