Trump-gevaar geweken
Nooit eerder in de historie van de Verenigde Staten was er een president die zoveel verdeeldheid onder de bevolking zaaide als Donald Trump. Naast talloze controversiële besluiten die hij nam, hield hij zich bijvoorbeeld behoorlijk afzijdig tijdens de Black Lives Matter-demonstraties, die hard werden neergeslagen. Ook zegde hij diverse klimaat- en handelsverdragen op, onderkende hij veel te laat de ernst van het COVID19-virus en werd zijn relatie met de pers met de week slechter. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Gedurende de periode-Trump werd mij steeds duidelijker hoe gevaarlijk het kan zijn als iemand die zo’n polarisatie teweeg kan brengen – in de Amerikaanse maatschappij, maar ook wereldwijd – eindverantwoordelijk is voor een machtig land als de Verenigde Staten. Dat is overigens allesbehalve een baanbrekend inzicht van mij, want zeker aan het eind van zijn ambtsperiode kon iedereen dat duidelijk zien. Duizenden mensen werden door Trump opgezweept om geweld te gebruiken en het Amerikaanse Congres te bestormen. Het zijn beelden die ik niet snel – of misschien wel nooit – vergeet.
Ik realiseer me dat het na de afgelopen maanden lastig is om objectief naar Trump te kijken. Maar ik ga het toch zeggen: we moeten niet vergeten dat hij een aantal beloftes aan zijn kiezers wel degelijk is nagekomen de afgelopen vier jaar. Hij heeft meer banen gecreëerd en de binnenlandse infrastructuur verbeterd. Hij heeft economische groei bewerkstelligd en heeft oneerlijke concurrentie vanuit China aangepakt (terecht, in mijn ogen). Mede daardoor kreeg Trump tijdens de laatste verkiezingen een recordaantal kiezers achter zich.
Meer nuance met Biden
Maar het was niet genoeg, omdat het grootste deel van Amerika klaar voor was voor verandering. En met hen een groot deel van de wereld. Veel landen zien de komst van Joe Biden als een welkome verbetering. Hij gaat een meer gematigd beleid voeren en gaat ongetwijfeld de internationale banden weer aanhalen. Niet voor niets was een van de eerste decreten die hij op zijn eerste dag in het Oval Office tekende er één waarmee hij opdracht gaf tot de herintreding van de Verenigde Staten tot het klimaatakkoord van Parijs.
Eveneens belangrijk: Biden zal genuanceerder met internationale handelsverdragen omgaan. Laten we hopen dat daarmee de handel tussen de Verenigde Staten en Nederland en de rest van Europa weer een boost gaat krijgen. Nu Brexit een feit is en de handel met het Verenigd Koninkrijk een knauw krijgt, zou het mooi zijn als andere markten weer groeimogelijkheden bieden. Zonder te veel handelsbeperkingen liggen er aan de overkant van de Atlantische Oceaan grote kansen voor Nederlandse bedrijven.
Belangrijke voorwaarde is wel dat Biden de grote binnenlandse uitdagingen de baas wordt. Want: hoe krijgt hij zo’n enorm verdeeld land verenigd? Hoe gaat hij de coronapandemie effectief bestrijden in dit hardst geraakte land ter wereld? En hoe krijgt hij de economie er weer bovenop als de pandemie voorbij is. Het is meteen een pittige klus voor de 78-jarige president. Laten we hopen dat hij niet ál zijn tijd en energie daarvoor nodig heeft en ook buiten de grenzen van zijn vijftig kan kijken. Hoe dan ook durf ik nu al wel te concluderen: met Biden zal het alleen maar beter worden.
Paul van Uden
Algemeen directeur Xolv