Verzekeren? Ga eerst langs de huisarts!

Gepubliceerd op 25/11/2019

U heeft ze ongetwijfeld al eens aan tafel gehad, de verzekeringsagenten die met een map vol polissen uw kantoor binnenlopen. Ze proberen u afzonderlijke producten te verkopen. Van een brandverzekering tot een rechtsbijstandsverzekering en alles wat er tussenin zit. Maar waarom zou je je laten behandelen aan een kwaal waarvan de kans heel klein is dat je ‘m ooit zal krijgen? Ons advies is dan ook: raadpleeg eerst de huisarts en ga dan pas naar de specialist.

Maak een risicoanalyse

Wat we daar eigenlijk mee willen zeggen: het is verstandig om – voordat u zich tegen allerlei zaken gaat verzekeren – eerst een volledige risicoanalyse te maken voor uw bedrijf. Deze onafhankelijke adviseurs zijn als huisartsen: ze hebben verstand van het hele lichaam en kunnen inschatten waar de gevaren liggen. Maar ze zijn niet specialistisch genoeg om afzonderlijke kwalen aan te pakken. Dat laten ze liever over aan de echte specialisten. Wij zijn zo’n specialist, maar daarover verderop in dit stuk meer.

Wat als ik op dit moment al tegen allerlei zaken verzekerd bent, vraagt u zich wellicht af. Alsnog even langs die huisarts, adviseren wij. Gelukkig kennen wij er een aantal, waarmee we al jarenlang goed samenwerken en waarbij we er voor honderd procent op vertrouwen dat zij een betrouwbare diagnose stellen. Deze onafhankelijke adviseurs maken een gedegen verzekeringsanalyse: een vergelijking tussen enerzijds de bestaande risicobeheersing en de daarvoor afgesloten verzekeringen en anderzijds de bestaande oplossingen die wij kennen.

Een verzekeringsanalyse zorgt dus voor:

  1. Inzicht in de voor de organisatie relevante risico’s;
  2. Optimale risicobeheersing;
  3. Minimalisatie van kosten van de risicobeheersing.

Continuïteit in gevaar?

Dit draagt bij aan het ultieme doel van een verzekeringsanalyse: bescherming van de solvabiliteit en rentabiliteit van de onderneming. Oftewel, het geeft antwoord op de vraag: brengt een bepaald risico de continuïteit van mijn bedrijf in gevaar? Is het antwoord ja, dan is verzekeren aan te raden. Is het antwoord nee, dan moet goed worden afgewogen hoe groot het risico daadwerkelijk is. Ook de risicobereidheid van de ondernemer en de beschikbare middelen om te verzekeren spelen een belangrijke rol in de afweging rondom een verzekering.

Bij een gedegen risico- en verzekeringsanalyse worden allerlei aandachtsgebieden onder de loep genomen. Denk aan bestuurders/eigenaars, personeel, gebouwen, machines, toeleveranciers, afnemers, transport, aansprakelijkheid, milieu en criminaliteit. Wij kennen de specialisten op deze verschillende gebieden en kunnen u met hen in contact brengen.

Bij Xolv richten we ons op het in kaart brengen van de risico’s van de afnemer. We zijn specialist op het gebied van debiteurenbeheer en kredietverzekeringen. We monitoren continu de solvabiliteit van uw klanten en weten op welke manier u zich het best kunt verzekeren tegen niet-betalende klanten. Hiervoor werken wij samen met alle gerenommeerde kredietverzekeraars en incassobureaus.

Geen producten, maar oplossingen

Maar… Wij komen alleen in actie als wij onderdeel zijn van het totaalplaatje. De naam Xolv zegt het al: wij verkopen oplossingen, geen producten. Die adviseur met een map vol polissen, dat is niet wie wij zijn. Soms is de beste oplossing dat u zich juist niet verzekert, bijvoorbeeld wanneer u een bedrijf heeft met duizenden klanten met vorderingen van een paar honderd euro. De kans dat een van uw afnemers omvalt, is dan groot. Maar het verlies is zo laag dat het premiebedrag hoger is dan de schade. Geen kredietverzekering afsluiten, adviseren wij dan. Wel zo eerlijk, toch?

Benieuwd of u juist wel of geen zaken met ons moet doen? Of wilt u de naam van een goede huisarts? Wij maken graag tijd voor een persoonlijk adviesgesprek.

Meer weten? Neem contact op.