Wat is er aan de hand in de retailsector?

Published on 10/10/2023

Verzekeraars geven al enige tijd aan dat het aantal faillissementen zal gaan toenemen, toch duurde het lang voordat we echt een toename zagen. Na de zomervakantie van 2022 namen non-betalingen, incassozaken en betalingsregelingen toe. Pas vanaf tweede kwartaal 2023 zagen we de eerste grote faillissementen en insolventies in het nieuws verschijnen. Met name de retailsector wordt nu hard geraakt.

Het vreemde is dat ten opzichte van 2022 de omzetten in de retail nog steeds stijgen. Maar door de toenemende kosten (personeel, inkoop, energie, logistiek) wordt er blijkbaar te weinig verdiend. De verwachting is dat het aantal faillissementen in de retail nog verder zal toenemen. Ook andere sectoren zullen geraakt worden. Denk hierbij aan de bouwsector, maar ook transport en logistiek. Op dit moment laten de consumer electronics een lichte teruggang in omzet zien. Het is bijzonder dat kleding juist weer een groei laat zien. Recente faillissementen en insolventies zagen we bijvoorbeeld bij Big Bazar, BCC, Vero Moda, VanMoof, Scotch & Soda, Peek & Cloppenburg, Makro België en Leonidas.

Steeds meer WHOA

Steeds meer bedrijven, denk aan bijvoorbeeld Shoeby, vragen een WHOA-traject aan, waarbij door middel van een langere afkoelingsperiode gereorganiseerd en geherfinancierd kan worden. Veelal wordt van crediteuren gevraagd een behoorlijk deel van hun vorderingen kwijt te schelden. De WHOA is in 2020 geïntroduceerd, maar vanwege het lage aantal insolventies weinig toegepast. We zien nu een toename. Helaas zien we dat aantal van de eerste WHOA-trajecten alsnog is geëindigd in een faillissement (bijvoorbeeld TOM, Office Centre).

Foto: CBS

Monitor kredietwaardigheid goed

Het is daarom van het grootste belang om de kredietwaardigheid van afnemers goed te monitoren. Kredietverzekeraars hebben de meest actuele financiële informatie om de kredietwaardigheid te beoordelen. Dat betekent niet altijd dat ze direct uit een risico stappen, maar risico’s zullen wel in samenspraak met leveranciers afgebouwd kunnen worden als dat nodig is. Hiermee worden debiteurenverliezen voorkomen of tot een minimum beperkt. Dan nog kan het heel snel fout gaan en kun je verrast worden door een faillissement. Een kredietverzekering behoed je dan voor een enorm verlies. Een verlies dat wellicht het voorbestaan van je eigen onderneming in gevaar brengt. Dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen!

Want to know more? Get in touch.