Wat is werkkapitaal en waarom is het belangrijk?

Gepubliceerd op 04/11/2024

Werkkapitaal is een belangrijk onderwerp in de financiële wereld, vooral voor bedrijven die streven naar groei en stabiliteit. Maar wat betekent het precies en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel duiken we dieper in de definitie van werkkapitaal en de rol die het speelt bij het financieel management van een onderneming.

Werkkapitaal bepaalt in hoeverre een bedrijf in staat is om haar financiële verplichtingen op korte termijn na te komen. Is het bedrijf in staat om de lopende verplichtingen als lonen, handelscrediteuren en belastingen te blijven betalen? De middelen hiervoor moeten vrijkomen uit de vlottende activa. Vlottende activa zijn middelen die binnen een jaar in geld kunnen worden omgezet, zoals voorraden, debiteuren en liquide middelen. Vlottende passiva zijn verplichtingen die binnen een jaar moeten worden voldaan, zoals crediteuren en andere kortlopende schulden.

De formule voor werkkapitaal is eenvoudig: werkkapitaal = vlottende activa − vlottende passiva

Positief of negatief

Een positief werkkapitaal betekent dat een bedrijf voldoende middelen heeft om aan zijn korte termijn verplichtingen te voldoen, terwijl een negatief werkkapitaal kan wijzen op mogelijke liquiditeitsproblemen. Bij een negatief werkkapitaal verkeert een bedrijf in de gevarenzone. Dat wil niet zeggen dat een zo hoog mogelijk positief werkkapitaal het beste is. Een erg hoog werkkapitaal hoeft niet per se te beteken dat het bedrijf gezond is. Het zou er ook op kunnen wijzen dat de omloopsnelheid van de voorraden of debiteuren te laag is. Dit brengt weer heel andere risico’s met zich mee. Denk hierbij aan incourantheid of het risico van debiteurenverliezen.

Hoe werkkapitaal te beheren

Effectief werkkapitaalbeheer is essentieel voor het succes van een bedrijf. Er zijn enkele strategieën die bedrijven kunnen gebruiken:

  • Voorraadbeheer: zorg ervoor dat er net voldoende voorraad is (just-in-time) om aan de verwachte leveringsverplichtingen te kunnen voldoen. Een nauwe samenwerking met leveranciers en afnemers is daarbij belangrijk.  Een goed voorraadbeheersingssysteem kan daarbij veel werk uit handen nemen. Hetzelfde geldt voor EDI-verbindingen met de systemen van voornoemde partijen.
  • Accounts receivable management: probeer bij het aangaan van de relatie met een nieuwe opdrachtgever de betaalcondities zo kort mogelijk te houden. Vervolgens is het zaak dit goed op te volgen, waarbij creditmanagement systemen als CreditDevice goed van pas kunnen komen. Een lagere debiteurenstand verbetert het werkkapitaal en vermindert risico’s op non-betaling.
  • Crediteurenbeheer: door crediteuren wat later te betalen verbetert het werkkapitaal. Maak daarom net als bij opdrachtgevers ook bij leveranciers goede betaalafspraken.
  • Factoring: de meeste bedrijven die zaken doen met andere bedrijven (B2B) krijgen veelal niet direct bij levering betaalt. De meest voorkomende betaalconditie is 30 dagen en in de praktijk wordt het vaak wel 1 of 2 weken later. Met factoring kun je ervoor zorgen dat je het grootste deel van die vorderingen (tot wel 90%) binnen enkele dagen bevoorschot krijgt van de factormaatschappij. Dit heeft overigens geen gevolgen voor je werkkapitaal, maar stelt je wel in staat leveranciers sneller te betalen en daarmee betaalkortingen te bedingen. Hierdoor verdient factoring zichzelf terug.

Fundamenteel aspect

Werkkapitaal is dus een fundamenteel aspect van de financiële gezondheid van een bedrijf. Door effectief werkkapitaalbeheer kun je kosten verlagen en winstgevendheid verhogen. Het begrijpen en beheren van werkkapitaal is dus essentieel. Heb je nog vragen over werkkapitaal of hoe je het kunt optimaliseren voor jouw bedrijf? Laat het ons weten.

 

Want to know more? Get in touch.