Onderwerp: algemeen/economie

Elton Backx

Never let a good crisis go to waste

Er is heel veel aan de hand op het moment. Van snel stijgende energie- en grondstofprijzen tot een hele krappe arbeidsmarkt. Bedrijven worden hard geraakt, dat kan niemand ontkennen. Toch ziet Elton Backx van de Heren van Werk dat de ondernemers die kansen durven te benutten, de schade op z’n minst weten te beperken. En er zelfs beter uit komen. Dat is makkelijk gezegd natuurlijk, in de praktijk is het ingewikkelder. Het is -platgeslagen- een kwestie van zien, denken, durven én doen...... In dit opiniestuk deelt Elton zijn visie op crises.

Gepubliceerd op 13/05/2022

recenssie Groot-Brittanië

Zo zorgt de jarige Queen voor een Britse recessie

De Britse koningin Elizabeth vierde afgelopen donderdag, 21 april, haar 96e verjaardag. Een ander feestje van de Queen kan economisch gezien roet in het eten kan gooien. De extra vrije dag voor haar troonjubileum in juni, maakt mogelijk het verschil tussen een nipte economisch krimp of een minieme groei.

Gepubliceerd op 23/04/2022

faillissementen

Paul van Uden: ‘Wees alert op faillissementen van afnemers’

Sinds het begin van dit jaar zien we een toename van het aantal faillissementen in Nederland. Deze stijging verwachtten we al toen de regering de eerste lockdowns in verband met COVID-19 afkondigde, maar bleven uit door de enorme overheidssteun die bedrijven ontvingen. Denkt Paul van Uden, algemeen directeur van Xolv, dat deze stijging doorzet? In dit artikel deelt hij zijn visie en geeft hij advies over hoe u de kredietwaardigheid van uw afnemers nauwlettend kunt volgen.

Gepubliceerd op 22/04/2022

Paul van Uden: ‘Van de ene naar de andere crisis’

COVID-19 heeft ons 2 jaar in de greep gehouden en een enorm effect op de wereldwijde samenleving gehad. Terug naar normaal was iets wat iedereen graag wilde. En toen kwam de Russische invasie in Oekraïne en nu staat de wereld wederom op zijn kop. In dit artikel bespreekt Paul hoe u uw bedrijf kunt beschermen tegen non-betaling van afnemers die gevestigd zijn in landen waar politieke onrust heerst en dus veilig zaken kunt blijven doen.

Gepubliceerd op 18/03/2022

Hoge olieprijs

Hoge olieprijs laat valutawereld koud

De stijging van de olieprijs gaat helemaal aan de Russische roebel voorbij. Dat heeft alles te maken met de vrees voor een invasie van de Oekraïne en het vooruitzicht van een serie renteverhogingen in de Verenigde Staten.

Gepubliceerd op 17/01/2022

Wordt 2022 net zo’n roerig jaar als 2021?

De jaren 2020 en 2021 zullen de geschiedenisboeken ingaan als de Covid-19- en coronajaren. Paul van Uden, algemeen directeur van Xolv, schreef al vaker over de impact van Covid-19 en met name de economische gevolgen ervan. In dit opiniestuk blikt Paul terug op het afgelopen jaar en kijkt hij naar wat 2022 voor ons in petto heeft.

Gepubliceerd op 06/12/2021

Het effect van de toenemende onzekerheid op onze economie

Wij schreven eerder al dat de economische ontwikkeling zich lastig laat voorspellen. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op de economie, dat niemand zeker weet wat er gaat gebeuren. Enerzijds blijkt onze economie veerkrachtiger dan we dachten en valt de negatieve impact van Covid-19 pandemie mee. Anderzijds heeft de crisis wel tot andere problemen geleid: een tekort aan grondstoffen, halffabricaten, eindproducten, stijgende energieprijzen en transportkosten. Ook zien we de eerste tekenen dat de rente licht zal stijgen. In dit artikel bespreken we het effect van deze toenemende onzekerheid en hoe we hierop in kunnen spelen.

Gepubliceerd op 16/11/2021

Wordt de euro het kind van de rekening door afwachtende ECB?

Hoe groot zijn de scheuren in het economisch herstel in Europa? De Ifo-cijfers, die een beeld geven van het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie, gaan die vraag komende maandag deels beantwoorden. De euro heeft de glijvlucht vast ingezet.

Gepubliceerd op 21/10/2021

De toekomst lijkt niet te voorspellen

De afgelopen paar jaar zijn gekenmerkt door nogal wat ingrijpende gebeurtenissen waarvan met name COVID-19 een enorme impact op ons leven betekent. Ook kregen we, tussen corona door, nog te maken met de Brexit en de sociale onrust die in Amerika heerste door de door Biden gewonnen verkiezingsstrijd. In dit artikel blikken we terug op de afgelopen jaren en kijken we naar wat ons de komende jaren, op economisch vlak, allemaal te wachten staat.

Gepubliceerd op 22/09/2021

Waarom ook een tijdelijke inflatiestijging gevaarlijk kan zijn

De Amerikaanse inflatie zit stevig in de lift. Omdat er goede verklaringen zijn, laat die stijging een groot deel van de financiële en valutawereld koud. Het zou echter zomaar kunnen dat een tijdelijke opleving van de inflatie de opmaat wordt voor een meer structurele toename.

Gepubliceerd op 20/05/2021