Onderwerp: algemeen/economie

Xolv Internationaal zaken doen

Geopolitiek turbulente periode

Zakendoen in veel landen in de wereld wordt steeds complexer. Moet je rekening houden met sancties, zijn er exportbeperkende maatregelen, hoe staat het met de politieke stabiliteit, gaat het economisch goed of slecht, hoe ontwikkelt de lokale valuta zich? Allemaal vragen die je kunt beantwoorden als je je goed verdiept in de lokale situatie van het land of de landen waarmee je zakendoet. Afnemers kunnen kredietwaardig zijn, maar als door bijvoorbeeld een deviezentekort in het land van de afnemer geen betalingen meer gedaan kunnen worden, loop je als ondernemer alsnog forse risico’s op niet-betaalde facturen. Om over een oorlog die uitbreekt nog maar niet te spreken, denk maar aan de situatie in Oekraïne.

Gepubliceerd op 08/05/2023

Moet ik dat wel doen, zo’n kredietverzekering?

Er komt een punt dat je als ondernemer weet dat je iets ‘moet’ met het verzekeren van krediet. In ieder geval als je aan andere bedrijven verkoopt en op krediet levert. Je wilt er gewoon zeker van zijn dat te late betalingen (of erger nog: non-betalingen) de gezondheid van jouw bedrijf aantasten. Want dat is iets om ’s nachts wakker van te liggen. Jij moet tenslotte ook gewoon jouw leveranciers betalen. En nog zoveel meer…

Gepubliceerd op 03/05/2023

Verpandingsverbod

Zal het er dan toch van komen?

In het voorjaar van 2020 was er enige ophef in zakelijk Nederland door het wetsvoorstel tot opheffing van het zogenoemde verpandingsverbod. Al vanaf 2016 pleitte de Nederlandse Vereniging van Banken voor deze wetsaanpassing. Zij deed dat samen met de FAAN, de vereniging waar de grotere Nederlandse factormaatschappijen lid van zijn. Eind 2019 zette de regering het onderwerp eindelijk op de agenda, gevolgd door een wetsvoorstel in 2020. Alleen bleef dit voorstel liggen bij de Tweede Kamer, omdat de wereld stilviel als gevolg van de Covid-19 pandemie. Onlangs is er weer beweging gekomen in het onderwerp. Op 28 november vorig jaar werd het voor het laatst besproken in de Tweede Kamer, waarna het de bedoeling is dat er een algemeen debat over komt. Voor zover we nu kunnen nagaan staat dit voor mei 2023 op de agenda.

Gepubliceerd op 04/04/2023

dstrezzed

Groeien in moeilijke tijd door tegen de stroom in te zwemmen

Genieten van de goede dingen in het leven is makkelijker in kwalitatieve en comfortabele kleding. Dat verklaart meteen de naam van het merk Dstrezzed: een merk dat gebouwd is op het geloof dat het leven een avontuur is waar we allemaal het beste van moeten maken. Gedurfd, rebels en authentiek. Eric Aarden is de CEO van Dstrezzed, hij is een ondernemer die de merkwaarde lééft. Een tikkeltje rebels, tegen de stroom in, dicht bij zichzelf en zeker authentiek. “Ik wil een iconisch merk neerzetten, een merk dat tot in lengte van dagen aanwezig is.”

Gepubliceerd op 04/04/2023

Xolv Crisis

In welke branches zitten de risico’s?

Na jaren van groei werd er voor de uitbraak van corona al gerept over een teruggang. Toen COVID-19 uitbrak verwachtte iedereen het ergste, maar de economie bleef intact door de steunmaatregelen van de overheid. Het aantal faillissementen lag zelfs op het laagste niveau ooit. Zelfs nu is het aantal faillissementen nog laag, al nemen de cijfers sinds eind 2022 wel toe en lijkt er in 2023 een versnelling te zijn.

Gepubliceerd op 04/04/2023

Erik en Fred

Geen gekonkel

Een goede samenwerking draait om vertrouwen. En om goede diensten en service tegen de juiste prijzen natuurlijk. Maar vooral ook om vertrouwen. Als je een broker inschakelt, wil je zeker weten dat er niet over jouw rug vanalles bekonkeld wordt. Om het maar eens even plat te zeggen. En dat snappen wij als geen ander. Als ondernemers zijn wij ook altijd op zoek naar partijen waar we vertrouwen in hebben. Die transparant zijn, die ons in vrijheid laten ondernemen. Dat is precies ook de reden waarom wij heel transparant willen zijn over onze werkwijze. En dat kunnen we niet genoeg benadrukken.

Gepubliceerd op 03/04/2023

Strategie

Bereid je voor op een toekomstige recessie. 8 strategieën om nu te implementeren. 

Gepubliceerd op 17/01/2023

Beursplein Xolv

2022: een jaar van ups-and-downs

Corona zette in 2020 ons leven op zijn kop. Er gebeurde iets wat we nog nooit hadden meegemaakt. Maar we lieten zien dat we ons snel kunnen aanpassen. Begin 2022 leek het erop dat we weer de goede kant op gingen. Echter de oorlog in Oekraïne gooide ons weer terug in een nieuwe crisis.

Gepubliceerd op 05/12/2022

Betaaltermijn

Wettelijke maximale betaaltermijn naar 30 dagen

De liquiditeitspositie van bedrijven wordt in belangrijke mate bepaald door de betaaltermijn van haar debiteuren. In Nederland is de standaard betaaltermijn in de meeste bedrijfstakken 30 dagen. We zien dat grote ondernemingen, met veel inkoopmacht, afspraken maken die daar ver overheen gaan. Zijn spreken contractueel 60 en in enkele gevallen zelfs 90 dagen af. Omdat het MKB gemiddeld genomen minder reserves heeft, kan dit een behoorlijke impact hebben op de cashpositie.

Gepubliceerd op 08/11/2022

Afnemend vertrouwen in de economie. Wat nu?

Na tweeënhalf jaar onzekerheid als gevolg van de coronapandemie ziet het er voor het eerst weer uit dat we een min of meer normale kerst krijgen. Lockdowns worden niet meer verwacht. Reden voor optimisme zou je denken. Maar nee, het consumentenvertrouwen is nu al twee maanden op rij op een historisch dieptepunt.

Gepubliceerd op 08/11/2022