Goed voorbereid exporteren buiten Europa

Gepubliceerd op 18/12/2018

Het grootste deel van de handel met het buitenland vindt plaats met omringende landen binnen de EU. Maar ook buiten de EU liggen enorme kansen, al gaan deze kansen ook gepaard met risico’s. Hoe kunt u zich hier het beste op voorbereiden?

Soorten risico’s

Nederland staat al jarenlang bekend om haar handelsgeest. De binnenlandse markt is te klein en al sinds eeuwen trekken Nederlanders de wijde wereld in om handel te drijven. Het ontstaan van de VOC is hier een mooi voorbeeld van. Maar ook na het verdwijnen van de VOC is de handelsgeest bij Nederlanders niet verdwenen. We doen zaken over de gehele wereld.

Maar hoe verder van onze thuismarkt we zaken gaan doen, des te onbekender we zijn met de markt aldaar. De cultuur en manier van zaken doen verschilt. En de benodigde informatie over het bedrijf waarmee zaken wordt gedaan, is vaak te lastig te verkrijgen, ondoorzichtig en niet volledig. Dit maakt dat de debiteur zelf al een financieel risico vormt.

Daar komt bij dat veel exportlanden buiten de EU minder politiek stabiel zijn. Zelfs al doet u zaken met financieel sterke afnemers, dan nog kan er bijvoorbeeld een deviezentekort zijn. Dit kan als gevolg hebben dat betalingen aan het buitenland voor een langere termijn worden opgeschort.

Wereldkaart met risicograad van diverse landen
Groen = laag risico, geel = medium risico, oranje = gevoelig risico en rood = hoog risico

Kredietwaardigheidstoets

In onze naaste omgeving nemen de risico’s toe. Denk aan het vertrek van het VK uit de EU (Brexit), het begrotingstekort in Italië en de sociale onrust in Frankrijk. Maar ook in landen als Argentinië, Brazilië, diverse landen in Afrika, Rusland, Oekraïne en China in combinatie met de handelsoorlog in de VS zien we de risico’s fors toenemen.

Gaat u zaken doen met afnemers in het buitenland, dan is het belangrijk uw risico’s af te dekken. Het begint met een goede kredietwaardigheidstoets van uw afnemer. Na goedkeuring hiervan kunt u in principe met een gerust hart zaken doen met deze afnemer. Mocht de afnemer alsnog niet willen of kunnen betalen, dan kunt u altijd terugvallen op uw verzekeraar die de vordering dan uitkeert. Maar ook als er om politieke redenen in het land van de afnemer betalingen niet kunnen plaatsvinden, zal de kredietverzekeraar een uitkering doen.

Kredietverzekering op maat

Xolv werkt met alle vooraanstaande kredietverzekeraars samen en onderzoekt voor elke exporteur de mogelijkheden voor een optimale kredietverzekering voor haar afnemers. Dit kan afhankelijk zijn van de landen waarnaar geëxporteerd wordt. Tevens zijn er kredietverzekeraars die gespecialiseerd zijn in het verzekeren van afnemers in politiek gevoelige landen.

Wilt u meer informatie of een offerte op maat, neem contact op met een van onze specialisten: info@xolv.nl of 073-820 02 95.

Meer weten? Neem contact op.