Bankgarantie is al lang niet meer de enige optie

Gepubliceerd op 06/03/2024

Werkkapitaal is het geld dat jouw bedrijf nodig heeft om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. Om bijvoorbeeld leveranciers te betalen, goederen en onderdelen aan te kopen die noodzakelijk zijn voor het bedrijf of project. Bedrijven die kapitaalgoederen fabriceren (denk aan machines) en bijvoorbeeld bouwbedrijven moeten vaak financiële garanties stellen als zekerheid dat zij aan hun verplichtingen kunnen voldoen, een project aankunnen en wanneer zij vooruitbetalingen ontvangen. In de huidige markt zien we ook dat er vooruitbetalingsgaranties worden geëist wanneer er goederen in het buitenland worden besteld (denk bijvoorbeeld aan China of Vietnam).

Van oudsher worden deze garanties vaak via een bank gesteld, niet gek dat ze in de volksmond bankgaranties worden genoemd. Een nadeel van zo’n bankgarantie is dat het uitstaande bedrag aan garanties in de meeste gevallen ten laste van de kredietruimte wordt gebracht. Hierdoor wordt het werkkapitaal beperkt.

Toen versus nu

Door de invoering van Basel bij banken en Solvency bij verzekeraars (verschil van beoordeling) kunnen verzekeraars zéér concurrerend garanties/faciliteiten afgeven, zonder dat het het werkkapitaal aantast. Een garantie(faciliteit) via een verzekeraar wordt almaar populairder, omdat een verzekeraar in principe blanco garanties afgeeft. Daardoor wordt er geen beslag gelegd op dat zo belangrijke werkkapitaal. De laatste jaren zijn er meer aanbieders in de Nederlandse markt gekomen, omdat het voor verzekeraars een interessante markt is. Ze kunnen daarbij concurreren met banken. 

Wil je je werkkapitaal verruimen? Ben je op zoek naar financiële garanties of een garantiefaciliteit? We adviseren je graag! 

Meer weten? Neem contact op.