Brexit

Gepubliceerd op 02/10/2017

Brexit: verzekeren verstandig? Na een daling van maar liefst 25% is de pond vorige week met bijna 3% gestegen ten opzichte van andere valuta, waaronder de euro en dollar. Deze trendomslag is veroorzaakt door een mogelijke renteverhoging door de Bank of England, waar handelaren zich op richten. Of deze verhoging daadwerkelijk wordt doorgevoerd is de vraag. Ook blijft de politieke onzekerheid groot. Zo groot zelfs, dat het raadzaam is voor bedrijven om hun export naar de UK te verzekeren.

Brexit nadelig voor UK zélf

Toen de Britten voor Brexit kozen was er veel onduidelijkheid over wat er ging gebeuren. Speculaties over de nadelige gevolgen voor andere Europese landen – zeker de landen die veel exporteren naar de UK, waaronder Nederland – volgden zich in rap tempo op. Nu de Brexit-onderhandelingen volop gevoerd worden, blijkt dat de gevolgen met name voor de UK zelf nadelig zijn.

Groei in UK neemt fors af

Behalve een sterke devaluatie van de pond, investeren ook veel multinationals niet meer in de UK. Producten van buiten de UK zijn duurder geworden voor de Britten. Hierdoor zal de vraag naar bepaalde producten uitvallen. Noodzakelijke producten die niet in de UK verkrijgbaar zijn, zullen tegen een hogere prijs gekocht gaan worden. Kredietverzekeraars verwachten dat de groei in de UK fors afneemt, in ieder geval sterker dan in de rest van Europa. Dit jaar blijft de groei in de UK al ver achter bij de rest van Europa. Zie in dit kader ook de door Euler Hermes (Johan Geeroms) opgestelde grafiek hieronder, met meerdere impactscenario’s voor de Britten.

Beperk uw exportrisico’s

Valutarisico’s kunnen worden afgedekt. Hiervoor kunt u bij ons terecht. Het blijft echter niet bij deze risico’s. Nu in de UK de prijs van producten stijgt en de groei fors afneemt, neemt de kans op faillissementen toe. Bedrijven doen er daarom verstandig aan om 1) de export naar de UK te verzekeren en 2) alleen zaken te doen met bedrijven die door kredietverzekeraars worden verzekerd. Wij helpen u hier graag bij.

Meer weten? Neem contact op.