Dek frauderisico af met verzekering

Gepubliceerd op 05/12/2022

Fraude en oplichting bij bedrijven nemen toe. 51% van de bedrijven had er afgelopen 2 jaar mee te maken. 66% geeft aan dat dit meer is dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz en Hoffman Bedrijfsrecherche, onder Nederlandse en Belgische bedrijven. Cybercrime is duidelijk in opkomst, maar veruit de meeste vormen van fraude en oplichting vinden op klassieke wijze plaats. Met op nummer 1: eigen medewerkers die geld of producten verduisteren of valse declaraties indienen.

46% van de bedrijven denkt dat een cyberverzekering voldoende beschermt tegen digitale fraude. Dit is niet het geval. Een fraudeverzekering is aanvullend op de cyberverzekering, kredietverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.  Het stelen van wachtwoorden of omleiden naar andere websites om fraude te plegen, valt bijvoorbeeld onder de fraudeverzekering. Terwijl bijvoorbeeld aansprakelijkheidsschade als er data zijn gestolen onder de cyberverzekering valt. In het algemeen kun je zeggen dat de cyberverzekering beschermt tegen bedrijfsschade door een cyberaanval en tegen aansprakelijkheid voor schade aan derden. Terwijl de fraudeverzekering de financiële gevolgen dekt van fraude door zowel medewerkers alsook fraude van buitenaf.

Wat verzeker je met de fraudeverzekering van Allianz-Trade?

Met de fraudeverzekering van Allianz Trade bescherm je je bedrijf tegen financiële schade door interne én externe fraude voor:

• Financiële verliezen als gevolg van de criminele activiteiten van medewerkers. Denk hierbij aan diefstal, vertrouwensbreuk, fraude, verduistering of schade aan eigendommen.

• Fraudeschade door valse identiteit, zoals in het geval van ‘CEO fraude’ of het omleiden van geldstromen door derden die zich voordoen als één van jouw zakenpartners.

• Schade veroorzaakt door derden door bepaalde vormen van verduistering, diefstal of bedrog.

• Schade veroorzaakt door het stelen van bedrijfsgeheimen (dit kun je meeverzekeren).

• Kosten als gevolg van de fraude, zoals data recovery en gerechtelijke procedures.

Veel gestelde vragen over het afsluiten van een fraudeverzekering

Ik weet wie al mijn medewerkers zijn en ken ze goed, waarom zou ik ze niet vertrouwen?

Veel ondernemers vertrouwen hun werknemers blindelings, en meestal terecht. Toch blijkt uit cijfers dat ontrouw, fraude en andere strafbare feiten jaarlijks voor miljoenen schade aanrichten. Enkel en alleen omdat het bedrijf de verkeerde persoon in vertrouwen heeft genomen. In veel gevallen fraudeert een medewerker vanwege financiële moeilijkheden, een gokverslaving of gewoon omdat het kan. Zorg er dus voor dat je de juiste preventiemaatregelen treft en je bedrijf beschermt tegen de financiële risico’s.

Wij hebben ons It-systeem beveiligd tegen de hoogste standaard. Wie kan dat nu kraken?

Cybercriminaliteit blijft zich ontwikkelen en cybercriminelen vinden dan ook altijd nieuwe manieren om bedrijfssystemen te hacken. Vergeet ook de aanvallen van buitenaf niet, die steeds geavanceerder worden. Wist je bijvoorbeeld dat er speciale software bestaat die criminelen gebruiken om de stemmen van leidinggevenden of klanten na te bootsen bij het voeren van telefoongesprekken? Dit maakt het nog moeilijker om oplichting te herkennen en jezelf hiertegen te beschermen. Om grote gevolgen voor je bedrijf te voorkomen, kan het slim zijn om hiervoor op zoek te gaan naar bescherming.

Mocht iemand iets stelen, dan kunnen we die kosten prima zelf dragen toch?

Vaak is het probleem niet de gestolen kantoorapparatuur. Die schade kun je meestal zelf wel dragen. Het wordt pas een ander verhaal bij fraude waarbij criminelen voor vele miljoenen euro’s hebben verduisterd. Dit soort fraudezaken duren meestal jaren. En het meest vervelende hieraan is dat wanneer een dader wordt veroordeeld, er niets meer bij hem te halen valt omdat het geld op is. Dit heeft grote gevolgen voor een bedrijf. Fraude die je ontdekt nadat je een fraudeverzekering hebt afgesloten, maar zich daarvoor al voordeed, is ook gedekt onder de fraudeverzekering.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je je bedrijf kunt beschermen tegen interne én externe fraude? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Meer weten? Neem contact op.