Extra faillissementen in Nederland door Brexit

Gepubliceerd op 07/04/2017

De verwachting is dat in 2018 – als gevolg van de Brexit – het aantal faillissementen in Nederland aanzienlijk toeneemt. Belangrijkste oorzaken: vraaguitval, omzetverlies door een nadelige wisselkoers en het uitblijven van investeringen. Kredietverzekeraars onderzochten de Brexit gevoeligheid van het Nederlandse bedrijfsleven. Kwetsbaar zijn ondernemingen in de sectoren agri & food, transport & logistiek, industrie en groothandel.

Enkele voorspellingen van de gevolgen van de Brexit leest u hier.

Problematiek onderschat

Onderschatting van de problematiek ligt op de loer, terwijl de eerste effecten nu al worden gevoeld. Ondernemers met een omzet van 10% of meer in het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben flink last van de verandering in de wisselkoers. Sommigen maken gebruik van financiële hedging-technieken om de negatieve effecten op te vangen. De effectiviteit van een dergelijke aanpak wordt steeds beperkter of veel duurder.

Dalende verkopen

Begin 2017 meldde de bloemensector dalende verkopen in het VK. Dit zijn behoorlijke bedragen. De export van de Nederlandse sierteelt bedraagt ruim 5,5 miljard euro per jaar en daarvan is het VK goed voor zo’n 900 miljoen euro. Meerdere marktpartijen hebben gemeld dat ze te maken hebben met een omzetdaling tot 15%.

VK is op een na grootste exportland

Na Duitsland is het VK de tweede exportbestemming voor Nederlandse bedrijven. De exportwaarde van goederen en diensten is 52 miljard euro. Het VK is goed voor ongeveer 2,3% van het Nederlandse BBP. Ook op het gebied van import zijn de belangen groot: het VK is het derde land als het gaat om het aandeel in onze importwaarde. De sectoren met de sterkste (export)relaties zijn de transport & logistiek, agri & food, industrie en groothandel.

Ondernemers voorzichtig

De onzekerheid rond de Brexit maakt de ondernemers voorzichtig. Plannen om te investeren gaan de ijskast in of worden in sommige gevallen helemaal afgeblazen. Voor de langere termijn maken Nederlandse exporteurs zich ook zorgen. Men vreest voor (nieuwe) importheffingen en douanevoorschriften. Naast extra bureaucratie werkt dit kostenverhogend (door sommigen geschat op 20%) en dat kan in concurrerende sectoren tot margedruk leiden.

Wilt u zich indekken tegen valuta- en/of kredietrisico’s, neem dan contact met ons op.

Meer weten? Neem contact op.