Goudgerande debiteuren; kredietverzekeren of niet?

Gepubliceerd op 09/12/2014

Bedrijven kiezen er steeds vaker voor om in eerste instantie alleen hun grootste klanten te verzekeren. Ook al lijken deze debiteuren goudgerand, een faillissement van één van uw grootste klanten kan het voortbestaan van uw eigen onderneming ernstig in gevaar brengen.

Wij krijgen ook vaak de vraag van klanten om specifieke debiteuren uit te sluiten van de omzetverzekering omdat dit geen vereiste is van hun financier. Er zijn hier inderdaad mogelijkheden voor. Echter, éénmaal uitgesloten van dekking is een debiteur lastiger mee te verzekeren wanneer de berichten over deze debiteur minder rooskleurig zijn. Hema en V&D zijn hier een goed voorbeeld van. Alle kredietverzekeraars voeren momenteel een terughoudend beleid om nieuwe risico’s op hen te accepteren.

Continuïteit waarborgen

Een ander recent voorbeeld is het faillissement van OW Bunkers. Dit was het op 2-na grootste bedrijf van Denemarken met een omzet van ruim 17 miljard USD. Begin van dit jaar nog een beursgang doorgemaakt en in november failliet gegaan. Gelukkig hadden twee van onze klanten, die zaken deden met dit bedrijf, er voor gekozen om deze reus met 7% van de wereldhandel te blijven verzekeren terwijl het geen verplichting was van de financier. De schadevergoeding van de kredietverzekeraar op hun grootste debiteur zorgde ervoor dat de continuïteit van hun onderneming gewaarborgd is.

Wel of niet uitsluiten? 

Kortom; wel of niet uitsluiten is een keuze. Het is goed te weten dat er tegenwoordig veel meer mogelijkheden zijn om maatwerk te leveren voor vorderingen die vaak niet effectief door een traditionele omzetverzekering verzekerbaar zijn. Onze specialisten zoeken naar bescherming, aangepast aan het specifieke risico.

Meer weten? Neem contact op.