Hoe doe je zaken in risicolanden?

Gepubliceerd op 07/12/2023

Als je internationaal zakendoet, zijn er bepaalde risico’s die je af kunt dekken. Landen kunnen direct of indirect bij conflicten worden betrokken en dat heeft enorme geopolitieke gevolgen. Denk maar aan China, Iran, Libanon, de VS, Jordanië, Saudi-Arabië, de aanhoudende oorlog tussen Oekraïne en Rusland en het ernstige conflict tussen Israël en de Hamas in de Gazastrook. We staan stil bij het persoonlijk leed onder de bevolking en de vele slachtoffers die vallen.

Oorlogen kunnen leiden tot deviezentekorten, verboden om in landen te betalen met buitenlandse valuta, opgelegde beperkingen (denk aan Rusland) en non-betalingen. Een goede risico-inventarisatie is dan ook onontbeerlijk. Met welke afnemers in welke landen doe je zaken? Welke leverings- en betalingsafspraken maak je? Moet je je verzekeren tegen non-betaling, tegen landenrisico’s? Want ook als een afnemer financieel gezond is, kan het zijn dat het geld het land niet uitkomt en je geen betaling kunt ontvangen. En wat als er zich een natuurramp voltrekt? Een overstroming, een aardbeving, een vloedgolf? 

Voortdurend veranderingen

In het algemeen kunnen we zeggen dat een goede risico-inventarisatie een eerste stap is. Van daaruit kun je op zoek gaan naar oplossingen. In de praktijk is het vaak niet eenvoudig om zelf te achterhalen welke dekking er is waar het politieke risico’s betreft, aangezien situaties met de dag en voortdurend kunnen veranderen. Het loont dan ook zeker om een trusted broker in te schakelen! 

Meer weten? Neem contact op.