In welke branches zitten de risico’s?

Gepubliceerd op 04/04/2023

Na jaren van groei werd er voor de uitbraak van corona al gerept over een teruggang. Toen COVID-19 uitbrak verwachtte iedereen het ergste, maar de economie bleef intact door de steunmaatregelen van de overheid. Het aantal faillissementen lag zelfs op het laagste niveau ooit. Zelfs nu is het aantal faillissementen nog laag, al nemen de cijfers sinds eind 2022 wel toe en lijkt er in 2023 een versnelling te zijn.

Welke sectoren worden nu geraakt?

Als je wereldwijd kijkt, lijkt vooral de kleding- en textielsector het hardst geraakt te worden. En dat zien we ook in Nederland en West-Europa. Het recente faillissement van Scotch & Soda en de insolventie van Peek & Cloppenburg zijn bekende voorbeelden. De gehele retailsector heeft het zwaar. Webwinkels leefden tijdens de pandemie enorm op, maar nu lopen de omzetten binnen e-commerce fors terug. De voorraden en hoge kosten lopen enorm op door retouren en warehousing. Ook de logistieke sector wordt geraakt, er zijn minder nieuwe goederen in opslag en er zijn ook minder transportbewegingen Ook bij de traditioneel sterke sectoren als chemie en voedingsmiddelen ontstaan langzaam problemen. De medische sector is in de meeste werelddelen nog sterk en dat geldt ook, zij het in iets mindere mate, voor de ICT-sector. Daarbij is het opvallend dat wereldwijd de meeste sectoren een terugval laten zien, met name de eerder genoemde textiel- en kledingsector.

Economische recessie?

Op zich is het natuurlijk niet vreemd dat door diverse factoren de economische groei onder druk komt te staan. We hoeven maar te denken aan de na-effecten van corona, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de verstoorde relatie met China. Ondanks deze effecten groeit onze economie in 2023 met 1,5%. Er is dus nog steeds groei, maar minder dan we gewend zijn. 

Anticiperen  

Dit alles betekent dat ondernemingen in de meeste sectoren moeten anticiperen op de ontwikkelingen. Het beheersen van debiteurenrisico’s en het optimaliseren van het werkkapitaal zijn belangrijker dan ooit. Het recente faillissement van Peek & Cloppenburg toont maar weer eens aan dat een faillissement als een donderslag bij heldere hemel kan komen. Verzekerde leveranciers zullen gelukkig snel een uitkering krijgen, óók voor de orders die nog uitgeleverd moeten worden. De onverzekerde bedrijven blijven met onbetaalde facturen zitten en met de producten van orders die niet uitgeleverd kunnen worden. Dit kan tot enorme verliezen leiden en in enkele gevallen zelfs het faillissement van de leverancier veroorzaken. En dat is eenvoudig te voorkomen met een kredietverzekering. 

Meer weten? Neem contact op.