Is het verstandig om politieke dekking mee te verzekeren?

Gepubliceerd op 06/11/2023

Ook kredietwaardige internationale afnemers, kunnen soms buiten hun schuld om geen betalingen doen. Denk maar aan een situatie in een land waar oorlog uitbreekt. We hoeven je niet uit te leggen dat je als leverancier forse risico’s loopt door niet-betaalde facturen. En ja, je kunt je verzekeren tegen politieke instabiele situaties in het land van je afnemer. Maar wat is er dan precies verzekerd?

Commercieel of politiek risico?

Bij een kredietverzekering dekt de verzekeraar standaard het betalingsonvermogen van debiteuren af. Bij een gedekte schadeoorzaak kan je als verzekerde aanspraak maken op schadevergoeding. Er zijn twee soorten schadeoorzaken: insolventie en vermoedelijke insolventie. Dit noemen wij het commerciële risico. De non-betaling kan echter ook aan het land van de debiteur liggen, en niet aan de debiteur zelf. Het gaat dan om specifieke situaties of gebeurtenissen, die in een aparte Module of in het Landenbeleid staan beschreven. Dit noemen we het politieke risico. 

Altijd op de hoogte

Eén van de polisvoorwaarden is dat een debiteur of aandeelhouder niet op een sanctielijst staat. Je kunt dit nagaan door de Europese sanctielijst (bevriezingslijst) en de lijst met VN-sancties te bekijken. Ben er wel alert op dat deze lijst dagelijks wijzigt. Periodiek vindt er een herbeoordeling plaats op de status van de landen. Per land kun je altijd de politieke status bij Xolv opvragen. In speciale situaties wordt de status ook wel tussentijds aangepast: denk bijvoorbeeld aan de landen die plotseling betrokken waren bij de Arabische lente of de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Check Country Risk Map verzekeraar

Stel dat betaling alsnog uitblijft als gevolg van een politieke oorzaak, dan biedt de verzekering dekking voor verliezen op debiteuren. Dit gaat om bedrijven of organisaties die gevestigd zijn in landen waarop volgens het landenoverzicht de politieke risicodekking van toepassing is, mits het land of debiteur of persoon niet op de sanctielijsten voorkomt. Een Country Risk Map vind je op de website van je verzekeraar.

Overzicht politieke risico’s

De onderstaande situaties of gebeurtenissen vallen in het algemeen onder politieke risico’s:

  • Moratorium: uitstel of opschorting van een betalingsverplichting door een bedrijf of een land.
  • Transferrisico van valuta.
  • Een algemeen bindende maatregel, genomen in het land van de debiteur.
  • Oorlog: met uitzondering van de 5 grootmachten onderling.
  • Natuurramp: een cycloon, overstroming, aardbeving, vulkanische uitbarsting of vloedgolf of andere vormen van natuurrampen in het land van de debiteur.
  • Onmogelijkheid uitvoering contract.
  • Intrekking van exportvergunning.
  • Wanprestatie overheid: het verzuim of de weigering van een overheidsdebiteur om enige bepaling van het contract uit te voeren. Deze gedekte schadeoorzaak geldt alleen als de kredietlimietbeslissing vermeldt dat de debiteur een overheidsdebiteur is.

Veranderende situaties vragen om actuele kennis

Het is nog niet zo eenvoudig te achterhalen welke dekking je hebt aangaande politieke risico’s. Check daarom altijd bij ons of je vordering gedekt is, want de situatie verandert voortdurend.

Meer weten? Neem contact op.