Paul van Uden: ‘Wees alert op faillissementen van afnemers’

Gepubliceerd op 22/04/2022

Sinds het begin van dit jaar zien we een toename van het aantal faillissementen in Nederland. Deze stijging verwachtten we al toen de regering de eerste lockdowns in verband met COVID-19 afkondigde, maar bleven uit door de enorme overheidssteun die bedrijven ontvingen. Denkt Paul van Uden, algemeen directeur van Xolv, dat deze stijging doorzet? In dit artikel deelt hij zijn visie en geeft hij advies over hoe u de kredietwaardigheid van uw afnemers nauwlettend kunt volgen.

Einde overheidssteun

Begin 2022 werd de overheidssteun afgebouwd en sindsdien zien we het aantal incassozaken fors stijgen. Als gevolg daarvan zien we ook een stijging van het aantal faillissementen en andere insolventievormen, zoals surseance van betaling en de nieuwe WHOA-regeling (Wet Homologatie Onderhands Akkoord).

Indicatoren van stijging faillissementen

Op zich is het niet vreemd dat het aantal faillissementen stijgt, want deze waren de afgelopen paar jaar extreem laag. Eigenlijk kun je dus zeggen dat we terugkeren  naar normaal. Ondanks deze stijging zitten we nog steeds ver onder het niveau van voor de COVID-19 crisis. Het valt nog te bezien of het gaat doorslaan naar boven een normaal niveau. Een aantal indicatoren lijkt het aantal faillissementen wel verder te doen stijgen:

  • Problemen binnen de gehele supply chain, met name de levering van producten uit Azië en vooral China.
  • Stijgende grondstofprijzen van o.a. energie, hout en metaal.
  • Tekort aan personeel.
  • Stijgende rente en enorme inflatie.
  • Oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de sancties tegen Rusland.
Afbeelding 1

Voorspelling voor de komende maanden

Onlangs gaf de Kamer van Koophandel aan dat honderdduizenden bedrijven in de problemen zouden zitten. Ook de kredietverzekeraars geven aan dat er veel meer faillissementen aan zitten te komen. De komende maanden zal blijken of we met het aantal faillissementen terugkeren naar het normale niveau of dat de eerder genoemde indicatoren zullen leiden tot een explosie aan faillissementen.

Het is in ieder geval raadzaam om als ondernemer alert te zijn en de kredietwaardigheid van uw afnemers nauwlettend te volgen. Gaat uw afnemer toch failliet, dan kan een kredietverzekering als vangnet dienen en de continuïteit van uw onderneming waarborgen.

Meer weten? Neem contact op.