Brexit, handelsoorlog en sociale onrust
In presentaties en paneldiscussies werd al snel duidelijk dat de komende jaren uitdagend gaan worden. Het afzwakken van de wereldeconomie is gaande. Dit komt mede door de Brexit, dreigende handelsoorlogen, sociale onrust in veel landen en immigratieproblemen. Tot de risicolanden van 2019 behoren het Verenigd Koninkrijk, Italië, Turkije en Argentinië. Ook neemt de groei in China fors af, wat direct een negatief effect heeft op de internationale handel en wereldeconomie. Opmerkelijk is dat de autoverkopen, die de laatste jaren hoogtepunten bereikten, in China nu juist enorm afnemen. Bovendien stijgen in China de schulden van huishoudens fors. De eerste tekenen van de cyclische economische teruggang zijn duidelijk. Deze zullen de komende jaren het beeld vormen. Hoe lang deze periode gaat duren is lastig te voorspellen, al is de kans klein dat de impact zo groot zal zijn als in 2008/2009.
Wapenen tegen toenemende exportrisico’s
Als we kijken naar de huidige risicobeoordeling van Nederland, dan zien we dat we tot de beste vijf landen ter wereld behoren met een A1-status (conform risicobeoordeling Coface). De groei van het Bruto Nationaal Product zwakt af naar 2,2% in 2019 ten opzichte van 2,7% in 2018. De inflatie loopt langzaam op van 1,6% naar 2,4% en de overheidsschuld neemt al sinds 2016 fors af. De werkeloosheid is, in vergelijking met veel Europese landen, nog steeds erg laag. Als we kijken naar het aantal faillissementen dan zal na jaren van daling, naar verwachting, weer een toename te zien zijn.
Al met al lijkt Nederland een solide basis te hebben om de economische teruggang de baas te kunnen zijn. Maar omdat Nederlandse bedrijven veel exporteren is het zaak om de economische ontwikkelingen in de verschillende landen nauwlettend te volgen. Het aantal non-betalingen en faillissementen zal wereldwijd fors toenemen. Ga dus goed na met wie u zaken doet. Een kredietverzekering is daarbij geen overbodige luxe. Mochten uw debiteuren onverhoopt niet betalen, dan heeft u een vangnet om deze verliezen op te vangen.
Wilt u meer weten over hoe u zich kunt wapenen tegen de afzwakking van de wereldeconomie in het algemeen of specifiek in de risicolanden? Neem dan contact met ons op via info@xolv.nl of 073 – 820 02 95. Onze specialisten staan u graag te woord.