Zakendoen in Rusland? Dit zijn de kansen en gevaren

Gepubliceerd op 14/12/2020

Vanwege de coronacrisis en de Brexit zijn veel Nederlandse bedrijven genoodzaakt om andere afzetmarkten te vinden. Rusland is een aantrekkelijke optie, want de Russische markt is enorm groot. Maar naast kansen biedt zakendoen met bedrijven uit het Oostblok ook de nodige gevaren. Voorzichtigheid is dus geboden…

Moeizame relatie

We hoeven er niet omheen te draaien: de relatie tussen Rusland en de Westerse wereld is en blijft erg moeizaam. Denk alleen maar aan de situatie rondom het neerhalen van vlucht MH17, waarbij in juli 2014 298 mensen (voornamelijk Nederlanders) om het leven kwamen. Rusland wil niet meer met Nederland onderhandelen over zijn aansprakelijkheid voor het neerhalen van die vlucht, tot teleurstelling en woede van Nederland. Desondanks bestaan er nog steeds de nodige handelsrelaties tussen Rusland en Nederland en tussen Rusland en andere Westerse landen. Dat het qua oppervlakte grootste land ter wereld een enorme markt is waar nog steeds veel producten hun afzet vinden, is bovendien evident.

Machines meest geëxporteerd

Uit bovenstaande tabel van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat chemische producten en machines en vervoermaterieel de meest geëxporteerde producten vanuit Nederland naar Rusland zijn. Het overgrote deel van de goederen die wij importeren, bestaat uit gas. Daardoor hebben we overall een negatieve handelsbalans met Rusland. Zouden we ons gas ergens anders vandaan halen, dan zou de handelsbalans juist uiterst positief zijn.

Sanctielijst

Er liggen dus voldoende kansen aan de andere kant van het voormalige IJzeren Gordijn. Maar wie deze kansen wil benutten, moet zeker ook oog hebben voor de gevaren. Wilt u zakendoen in Rusland, dan is het daarom allereerst uiterst verstandig om de lijst met sancties te bekijken die de Europese Unie aan Rusland heeft opgelegd. Zo zijn er onder andere kapitaalmarktrestricties ingesteld tegen een aantal Russische staatsbanken en grote Russische staatsbedrijven in de olie- en defensiesectoren. Ook geldt een exportverbod voor bepaalde apparatuur, technologie en dienstverlening voor diepwaterolie-exploratie en –productie, Arctische olie-exploratie en –productie en schalieolieprojecten in Rusland. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het volledige overzicht te vinden van sectoren, bedrijven en personen waarmee u geen zaken mag doen.

Kredietinformatie over Russische bedrijven

Ondanks die beperkingen blijven er dan nog meer dan voldoende mogelijkheden over. Maar bij zakendoen in Rusland is het nóg belangrijker dan normaal om te weten met wie je precies handeldrijft. Het probleem daarbij is dat het vanwege een gesprek aan transparantie niet makkelijk is informatie te vinden over bedrijven. Xolv heeft een samenwerking met een partner die een eigen informatiedatabase heeft in Moskou en kredietinformatierapporten over Russische bedrijven verstrekt. Onze partner is tevens specialist in het verzekeren van handelsvorderingen op Russische afnemers. Iets dat zeker geen overbodige luxe is, zo weten wij uit ervaring.

Kortom: wilt u zakendoen in Rusland? We raden het zeker niet af, want kansen liggen er genoeg. Maar we adviseren u wél om voorzichtig te zijn en met beleid te werk te gaan. Xolv en onze partners helpen u graag bij het selecteren van kredietwaardige afnemers en bij het verzekeren van uw handelsvorderingen.

Meer weten? Neem contact op.