Onderwerp: algemeen/economie

Strategie

Bereid je voor op een toekomstige recessie. 8 strategieën om nu te implementeren. 

Gepubliceerd op 17/01/2023

Beursplein Xolv

2022: een jaar van ups-and-downs

Corona zette in 2020 ons leven op zijn kop. Er gebeurde iets wat we nog nooit hadden meegemaakt. Maar we lieten zien dat we ons snel kunnen aanpassen. Begin 2022 leek het erop dat we weer de goede kant op gingen. Echter de oorlog in Oekraïne gooide ons weer terug in een nieuwe crisis.

Gepubliceerd op 05/12/2022

Betaaltermijn

Wettelijke maximale betaaltermijn naar 30 dagen

De liquiditeitspositie van bedrijven wordt in belangrijke mate bepaald door de betaaltermijn van haar debiteuren. In Nederland is de standaard betaaltermijn in de meeste bedrijfstakken 30 dagen. We zien dat grote ondernemingen, met veel inkoopmacht, afspraken maken die daar ver overheen gaan. Zijn spreken contractueel 60 en in enkele gevallen zelfs 90 dagen af. Omdat het MKB gemiddeld genomen minder reserves heeft, kan dit een behoorlijke impact hebben op de cashpositie.

Gepubliceerd op 08/11/2022

Afnemend vertrouwen in de economie. Wat nu?

Na tweeënhalf jaar onzekerheid als gevolg van de coronapandemie ziet het er voor het eerst weer uit dat we een min of meer normale kerst krijgen. Lockdowns worden niet meer verwacht. Reden voor optimisme zou je denken. Maar nee, het consumentenvertrouwen is nu al twee maanden op rij op een historisch dieptepunt.

Gepubliceerd op 08/11/2022

Renminbi

Waarom China de eigen munt juist nu niet laat vallen

Van de Chinese plannen om de renminbi een grote rol te laten spelen in de valutawereld, komt weinig terecht. De digitale renminbi heeft echter een flinke voorsprong op cryptomunten van andere centrale banken.

Gepubliceerd op 04/10/2022

Inflatie Xolv

Inflatierecord! En nu weer omlaag

Het was weer even slikken toen bekend werd hoe hoog de inflatie is opgelopen. Een daling van de olieprijs en een voorzichtig herstel van de euro, zijn echter signalen dat de ergste inflatiepijn achter ons ligt.

Gepubliceerd op 04/10/2022

Elton Backx

Never let a good crisis go to waste

Er is heel veel aan de hand op het moment. Van snel stijgende energie- en grondstofprijzen tot een hele krappe arbeidsmarkt. Bedrijven worden hard geraakt, dat kan niemand ontkennen. Toch ziet Elton Backx van de Heren van Werk dat de ondernemers die kansen durven te benutten, de schade op z’n minst weten te beperken. En er zelfs beter uit komen. Dat is makkelijk gezegd natuurlijk, in de praktijk is het ingewikkelder. Het is -platgeslagen- een kwestie van zien, denken, durven én doen...... In dit opiniestuk deelt Elton zijn visie op crises.

Gepubliceerd op 13/05/2022

recenssie Groot-Brittanië

Zo zorgt de jarige Queen voor een Britse recessie

De Britse koningin Elizabeth vierde afgelopen donderdag, 21 april, haar 96e verjaardag. Een ander feestje van de Queen kan economisch gezien roet in het eten kan gooien. De extra vrije dag voor haar troonjubileum in juni, maakt mogelijk het verschil tussen een nipte economisch krimp of een minieme groei.

Gepubliceerd op 23/04/2022

faillissementen

Paul van Uden: ‘Wees alert op faillissementen van afnemers’

Sinds het begin van dit jaar zien we een toename van het aantal faillissementen in Nederland. Deze stijging verwachtten we al toen de regering de eerste lockdowns in verband met COVID-19 afkondigde, maar bleven uit door de enorme overheidssteun die bedrijven ontvingen. Denkt Paul van Uden, algemeen directeur van Xolv, dat deze stijging doorzet? In dit artikel deelt hij zijn visie en geeft hij advies over hoe u de kredietwaardigheid van uw afnemers nauwlettend kunt volgen.

Gepubliceerd op 22/04/2022

Paul van Uden: ‘Van de ene naar de andere crisis’

COVID-19 heeft ons 2 jaar in de greep gehouden en een enorm effect op de wereldwijde samenleving gehad. Terug naar normaal was iets wat iedereen graag wilde. En toen kwam de Russische invasie in Oekraïne en nu staat de wereld wederom op zijn kop. In dit artikel bespreekt Paul hoe u uw bedrijf kunt beschermen tegen non-betaling van afnemers die gevestigd zijn in landen waar politieke onrust heerst en dus veilig zaken kunt blijven doen.

Gepubliceerd op 18/03/2022