Onderwerp: algemeen/economie

Hoge olieprijs

Hoge olieprijs laat valutawereld koud

De stijging van de olieprijs gaat helemaal aan de Russische roebel voorbij. Dat heeft alles te maken met de vrees voor een invasie van de Oekraïne en het vooruitzicht van een serie renteverhogingen in de Verenigde Staten.

Gepubliceerd op 17/01/2022

Wordt 2022 net zo’n roerig jaar als 2021?

De jaren 2020 en 2021 zullen de geschiedenisboeken ingaan als de Covid-19- en coronajaren. Paul van Uden, algemeen directeur van Xolv, schreef al vaker over de impact van Covid-19 en met name de economische gevolgen ervan. In dit opiniestuk blikt Paul terug op het afgelopen jaar en kijkt hij naar wat 2022 voor ons in petto heeft.

Gepubliceerd op 06/12/2021

Het effect van de toenemende onzekerheid op onze economie

Wij schreven eerder al dat de economische ontwikkeling zich lastig laat voorspellen. Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op de economie, dat niemand zeker weet wat er gaat gebeuren. Enerzijds blijkt onze economie veerkrachtiger dan we dachten en valt de negatieve impact van Covid-19 pandemie mee. Anderzijds heeft de crisis wel tot andere problemen geleid: een tekort aan grondstoffen, halffabricaten, eindproducten, stijgende energieprijzen en transportkosten. Ook zien we de eerste tekenen dat de rente licht zal stijgen. In dit artikel bespreken we het effect van deze toenemende onzekerheid en hoe we hierop in kunnen spelen.

Gepubliceerd op 16/11/2021

Wordt de euro het kind van de rekening door afwachtende ECB?

Hoe groot zijn de scheuren in het economisch herstel in Europa? De Ifo-cijfers, die een beeld geven van het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie, gaan die vraag komende maandag deels beantwoorden. De euro heeft de glijvlucht vast ingezet.

Gepubliceerd op 21/10/2021

De toekomst lijkt niet te voorspellen

De afgelopen paar jaar zijn gekenmerkt door nogal wat ingrijpende gebeurtenissen waarvan met name COVID-19 een enorme impact op ons leven betekent. Ook kregen we, tussen corona door, nog te maken met de Brexit en de sociale onrust die in Amerika heerste door de door Biden gewonnen verkiezingsstrijd. In dit artikel blikken we terug op de afgelopen jaren en kijken we naar wat ons de komende jaren, op economisch vlak, allemaal te wachten staat.

Gepubliceerd op 22/09/2021

Waarom ook een tijdelijke inflatiestijging gevaarlijk kan zijn

De Amerikaanse inflatie zit stevig in de lift. Omdat er goede verklaringen zijn, laat die stijging een groot deel van de financiële en valutawereld koud. Het zou echter zomaar kunnen dat een tijdelijke opleving van de inflatie de opmaat wordt voor een meer structurele toename.

Gepubliceerd op 20/05/2021

Dit staat de Nederlandse economie te wachten na corona

De coronacrisis heeft Nederland al meer dan een jaar volledig in haar grip. Nog steeds worden we dagelijks geconfronteerd met corona en de gevolgen daarvan. Hoe ziet de Nederlandse economie eruit als het coronatijdperk voorbij is? In dit artikel geven we onze visie op de postcorona-economie.

Gepubliceerd op 20/04/2021

Dit zijn de (lange-termijn)effecten van de Brexit en Covid-19 op kredietlimieten

Brexit, de coronacrisis… Er waren tijden dat de kredietlimieten minder werden beïnvloed door wereldwijde uitdagingen. Wat zijn de gevolgen van beide zaken op de korte en lange termijn? Onze Senior Risk Manager Coen Blazer vertelt het in onderstaande blog.

Gepubliceerd op 24/03/2021

Ruim baan voor grondstofvaluta’s

De prijzen van grondstoffen zoals olie en ijzererts zijn de afgelopen maanden stevig opgelopen. Dat geldt echter niet voor de valuta’s van landen die deze grondstoffen exporteren. Staan de Russische roebel en de Braziliaanse real aan de vooravond van een flinke inhaalslag? Joost Derks gaat er in zijn column verder op in.

Gepubliceerd op 19/02/2021

Met deze herstelmaatregelen komt de economie er (hopelijk) weer bovenop

Het is eind februari 2021 en we zitten nog midden in de Covid-19-pandemie en in een zware lockdown. Iedereen hoopt op een snelle verlichting van de maatregelen en spoedige vaccinatie, maar niemand kan voorspellen wat er op korte termijn gaat gebeuren. Toch kijken we in dit artikel al vooruit naar hoe onze economie kan herstellen van deze crisis.

Gepubliceerd op 16/02/2021