Onderwerp: algemeen/economie

Risicoprofiel kan snel veranderen

Rik Broekman, Head of Commercial Atradius Credit Insurance Nederland, is er vrij duidelijk over: veel ondernemers zullen ook in het tweede kwartaal 2024 positief zijn over de ontwikkelingen van hun bedrijf. Ondanks de aanhoudende hoge kosten, dalende omzetten en de steeds verder toenemende gevolgen van geopolitieke ontwikkelingen gaat het in de meeste sectoren in Nederland nog steeds goed. Toch zijn er ook diverse branches die gebukt gaan onder de nodige uitdagingen.

Gepubliceerd op 10/06/2024

Nederlandse Economie

​​Hoe is gesteld met de Nederlandse economie?

Als je het nieuws leest, word je soms depressief over de vele negatieve berichten. Zeker als het over de economie gaat. Tal van doemscenario’s komen voorbij, maar hoe gaat het nu echt?

Gepubliceerd op 03/06/2024

Arthur Schellekens

Arbeidsmarkt is een probleem

Arthur Schellekens, Country Manager Nederland bij Coface, werkt al 24 jaar bij de organisatie die wereldwijd ondernemers helpt bij het nemen van kredietbeslissingen. In Nederland werken er zo’n honderd professionals bij de kredietverzekeraar, wereldwijd zijn er duizenden werknemers die vanuit honderd landen opereren. De Franse organisatie is er ondanks de grootte in geslaagd overal hetzelfde DNA te creëren. Klanten merken aan alles dat de verzekeraar betrokken is bij hen, dat ze écht geholpen worden. De werksfeer is zeer prettig en er is een hoge bereidheid om samen te werken en successen te vieren. En dat is precies waarom Arthur Coface nooit heeft verlaten. 

Gepubliceerd op 21/05/2024

Broker Europa

Een goede broker is broodnodig

De EU is economisch achteruitgegaan sinds de introductie van de euro. De Amerikaanse economie is 30% groter dan de Europese. Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux Allianz Trade: “Bij Allianz vrezen we dat Duitse automotive bedrijven op een bepaald moment naar China zullen gaan. Men produceert er goedkoper, het is de grootste markt en China heeft lithium en andere kritische materialen. Dit gaat enorme implicaties hebben. Alleen al als je kijkt naar dat Nederland voor 60% afhankelijk is van de export naar Duitsland. Hoe verder je van huis zakendoet, hoe gevaarlijker. Daarom is differentiatie van je portefeuille en het kennen van je klanten van uiterste belang. Het risico op een faillissement is er altijd en er hoeft maar één grote klant failliet te gaan om een onderneming in serieus gevaar te brengen.”

Gepubliceerd op 07/05/2024

De megaschade zou niet te overzien zijn geweest

Twee ondernemers die in 2013 voor zichzelf begonnen in de oliebunkering business, zijn uitgegroeid tot een prachtig bedrijf met een mega-omzet. Op het moment dat ze begonnen, mochten ze hun grote klanten uitsluiten van dekking. Op papier sterke debiteuren, toch adviseerden wij de starters om geen enkele klant uit te sluiten. Gewoon alles verzekeren, ook dat sterke marktleidende bedrijf, waar de heren een uitstaande vordering hadden van miljoenen dollars. Xolv Partner Jeroen Ottevanger vertelt verder.

Gepubliceerd op 17/04/2024

Egyptische pond

Egypte laat het pond keihard vallen: meesterzet of misser?

Het Egyptische pond is vorige week keihard onderuitgegaan. Door de overgang naar een meer flexibele wisselkoers slaat het land twee vliegen in één klap. De toerisme-industrie krijgt een boost en bovendien ontvangt Egypte een flink steunpakket van het IMF.

Gepubliceerd op 02/04/2024

Verkopen van bedrijf

MKB-bedrijf verkopen. Hoe dan?

Ben je op een leeftijd gekomen dat je denkt aan stoppen met je bedrijf en heb je geen opvolging of ben je van mening dat de fase waarin je bedrijf zich bevindt, niet meer goed past bij je persoonlijke kwaliteiten en ambities? Dan is verkoop van je bedrijf wellicht een goede oplossing. Maar de verkoop van je levenswerk is niet iets wat je zomaar op een achternamiddag doet. Nee, zoiets vergt veel denkwerk, voorbereiding en vaak ook een emotioneel proces om tot deze ingrijpende stap te komen. Wat zijn zoal zaken waar je als ondernemer op moet letten?

Gepubliceerd op 02/04/2024

Monetair systeem

Het is nog te vroeg om in te zetten op de ondergang van koning dollar!

De recente claim van de Franse president Emmanuel Macron voor een ‘Europese strategische autonomie’ botst met de realiteit: ‘de suprematie van de Amerikaanse dollar’. De gesprekken over de Chinese yuan die de Amerikaanse dollar uitdaagt als belangrijkste valutastandaard, zijn de afgelopen maanden geïntensiveerd. Zo hebben Frankrijk en China hun eerste LNG-transactie in RMB afgerond en zijn China en Saudi-Arabië overeengekomen een raffinaderij te bouwen voor 83,7 miljard RMB zonder betaling in USD. Dit is natuurlijk positief. Maar laten we eerlijk zijn, tenzij er een dramatische geopolitieke en financiële verschuiving plaatsvindt, zal het decennia of misschien zelfs langer duren voordat de RMB een serieuze concurrent wordt van de Amerikaanse dollar.

Gepubliceerd op 02/04/2024

Risico internationale handel - Xolv

Welke risico’s loop je als je internationaal zaken doet?

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar kansen, naar nieuwe afzetmarkten, naar nieuwe samenwerkingspartners. En die kansen liggen ook over de grenzen van Nederland natuurlijk. Internationaal zaken doen brengt  vanzelfsprekend ook risico’s met zich mee. Wat dacht je van valutaschommelingen? Om maar een voorbeeld te noemen. Om risico’s te beheersen, zul je eerst in kaart moeten hebben welke risico’s er zijn. We noemen er een aantal:

Gepubliceerd op 02/04/2024

Aflossen van belastingschuld coronatijd

Aflossingsproblemen met belastingschulden?

Het financiële nieuws staat bol met verhalen van ondernemers die moeite hebben met het afbetalen van hun in de corona-tijd opgebouwde schulden. Het kan dan gaan om huurschulden bij winkeliers die te maken hadden met lockdowns, aflossingsverplichtingen bij de bank, maar vooral belastingschulden. Deze laatste moeten vanaf oktober 2022 in maximaal 60 maanden worden terugbetaald. Onder normale omstandigheden lijkt dat een heel redelijke termijn. Ware het niet dat we op dat moment al in economisch zwaar weer zaten. Hoge energieprijzen, grote problemen in de aanvoerketen van grondstoffen en met hoge prijzen als gevolg. Dit leidde ook nog tot een verminderde vraag in bedrijfstakken. Nadat de Productie Inkoopmanagers Index (PMI) een korte opleving meemaakte tussen april en augustus 2021 met een piek van 63, daalde deze daarna razendsnel tot het dieptepunt van 43 een jaar later. Een score onder de 50 betekent een verwachte daling van de vraag in de industrie.

Gepubliceerd op 06/03/2024