Afnemend vertrouwen in de economie. Wat nu?

Gepubliceerd op 08/11/2022

Na tweeënhalf jaar onzekerheid als gevolg van de coronapandemie ziet het er voor het eerst weer uit dat we een min of meer normale kerst krijgen. Lockdowns worden niet meer verwacht. Reden voor optimisme zou je denken. Maar nee, het consumentenvertrouwen is nu al twee maanden op rij op een historisch dieptepunt.

In oktober was de Nederlandse consument iets minder negatief over de economie als geheel, maar de koopbereidheid was zelfs nog iets lager dan in september. Daarmee was de koopbereidheid van de consument op het laagste niveau sinds het begin van de meting in 1986. Ook waren er weer meer mensen die verwachten dat de werkloosheid de komende 12 maanden weer gaat toenemen. Iets wat niet heel vreemd is omdat deze al sinds april van dit jaar langzaam oploopt, maar nog steeds op een historisch laag niveau is.

Positief nieuws

Klein positief punt is dat de Nederlandse consument in augustus meer besteedde dan een jaar eerder (+/+ 4,1%), dit ook nog gecorrigeerd voor inflatie. Er werd meer uitgegeven aan diensten (verzekeringen, kapper, restaurants), maar minder aan goederen. Met name woninginrichting, kleding, schoenen en auto’s deden het minder. Per saldo werd er 8% minder uitgegeven aan non-food goederen. Mensen stellen duidelijk dure aankopen uit, getuige ook het stilvallen van de huizenmarkt.

Ondernemers minder positief

De bedrijvenmarkt geeft een ander beeld. De bedrijfswinsten stegen in het eerste halfjaar tot recordhoogte, dit ondanks het voor het eerst sinds 2 jaar weer ontbreken van corona-steun. Bedrijven investeerden ook nog wel meer in materiële vaste activa, zoals gebouwen, machines en rollend materieel. In oktober werd de sfeer al minder. Ook ondernemers zijn minder positief en baseren dat op hun orderposities, oplopende rente en de dalende beurskoersen.

Hogere voorraad, lagere omzetten

Het aanvankelijke optimisme van de bedrijven gekoppeld aan de sterk afnemende koopbereidheid bij consumenten heeft geleid tot overvolle pakhuizen met spullen die consumenten niet meer willen, althans niet in de hoeveelheden die de bedrijven verwacht hadden. Dit leidt tot hogere voorraadniveaus en logischerwijs ook tot lagere omzetten bij de getroffen bedrijven. Met name bij importerende bedrijven, die hun goederen vaak al moeten betalen voordat deze in de eigen magazijnen aankomen, heeft dit een hogere kredietbehoefte tot gevolg. In het ergste geval zijn de bestaande kredietlijnen niet meer toereikend en wordt het tijd eens naar de totale financiering te kijken. Misschien dat naast de bestaande (debiteuren)financiering een separate voorraadfinanciering de oplossing is. We schreven hier al over in dit artikel.

De professionals van Xolv Finance zijn graag bereid, vrijblijvend, naar uw specifieke bedrijfssituatie te kijken en daarbij de best mogelijke financieringsstructuur te adviseren. Ook als de economie eens een tijdje tegenzit. 

Meer weten? Neem contact op.