Akkoord over staatsgarantie voor kredietverzekeringen aanstaande

Gepubliceerd op 20/05/2020

Al weken wordt in de media bericht over gesprekken die de Nederlandse staat en kredietverzekeraars voeren over een staatsgarantie die de economie draaiende moet houden. We hadden u op deze plek graag al meer verteld over de exacte inhoud van deze maatregelen en wat deze voor u en uw onderneming betekenen. Een definitief akkoord over een regeling waarbij de staat garant staat voor een deel van de risico’s is er echter nog niet.

Actuele ontwikkelingen

Wel gloort er licht aan het einde van de tunnel. Het ministerie van Financiën verwacht namelijk binnen ongeveer twee weken een definitief akkoord te sluiten met kredietverzekeraars over de precieze uitwerking van de garantieregeling waarbij de Nederlandse staat als herverzekeraar gaat optreden voor uitstaande leverancierskredieten. Dit luistert nauw, omdat de regeling straks zo effectief mogelijk moet worden ingezet.

Ook moet de Europese Commissie de Nederlandse regeling bekijken, onder meer om te beoordelen of er sprake is van geoorloofde staatssteun. Positief daarbij is dat de Duitse garantieregeling, die veel overeenkomsten lijkt te hebben met de Nederlandse, vorige week werd goedgekeurd door de Europese Commissie.

Op de hoogte blijven?

We houden u uiteraard via onze speciale Corona Support pagina en de Xolv LinkedIn-pagina op de hoogte van de vorderingen met betrekking tot de staatsgarantie. Benieuwd naar meer achtergronden bij de onderhandelingen over de garantieregeling? Lees dan zeker dit artikel op de website van het Verbond van Verzekeraars, waarin ook algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars aan het woord komt.

Lees ook: de visie van Xolv op de (vaak onderschatte) rol van het mkb binnen deze en andere coronamaatregelen.

Meer weten? Neem contact op.