Basel 4 heeft forse impact op het verstrekken van krediet aan ondernemingen

Gepubliceerd op 04/11/2024

Sinds de kredietcrisis van 2008 hebben de Europese nationale banken besloten strengere maatregelen te nemen om te voorkomen dat banken in financiële problemen komen. Dat betekent dat banken voor iedere euro krediet die ze verlenen een bepaald percentage aan kapitaal moeten aanhouden. Dit is vastgelegd in de Basel-akkoorden. Hieronder volgt een heldere uitleg van de Nederlandse Vereniging van Banken over het sluitstuk: het Basel 4 akkoord.

Basel 4 is de informele benaming voor een reeks voorstellen uit 2017 van het Basel Comité voor de berekening van de hoeveelheid kapitaal die banken moeten aanhouden ten opzichte van het risico dat ze lopen. Basel 4 stelt ingrijpende nieuwe regels voor de weging van de kredietrisico’s, operationele- en marktrisico’s. Die weging is van belang voor de manier waarop banken hun kapitaalratio’s (‘buffers’) berekenen. De Basel 4-voorstellen zijn bedoeld om de kapitaalposities en het kapitaalbeslag van banken internationaal beter vergelijkbaar te maken: hoeveel kapitaal hebben banken als minimum ‘buffer’ en past die hoeveelheid kapitaal bij de risico’s van producten?  De Basel 4-voorstellen uit 2017 worden gezien als sluitstuk van Basel 3: het internationale toezichtraamwerk dat bestaat uit een pakket aan maatregelen, genomen na de kredietcrisis in 2008 ter versterking van de kapitaalbuffers van banken. De Basel 3-maatregelen zijn al in Europese wetgeving verankerd, de invoering van Basel 4 zal naar verwachting op 1 januari 2025 plaatsvinden.

Asset based financieren

Wat we al vrij snel zagen na de financiële crisis is dat banken steeds meer asset based gaan financieren, omdat men dan meer onderpand (zekerheid) voor de verstrekte financiering heeft. Denk hierbij dan aan factoring en/of leasing. Hierdoor zal in de risicoberekening een beter resultaat komen zodat de financiering sneller geaccepteerd wordt, maar ook vaak goedkoper (lager rentepercentage) zal zijn.

Factoring

Vroeger werd factoring gezien als een noodzakelijke financiering als het niet anders kon, maar nu is het een modern financieringsinstrument wat niet alleen voor MKB-bedrijven interessant is, maar ook voor corporate en zelfs internationale ondernemingen. Vaak zal er een eis zijn om bij factoring ook de debiteurenrisico’s af te dekken middels een kredietverzekering, waardoor de bank meer zekerheid heeft.

Beste voorwaarden en condities

Vanaf 1 januari 2025, als Basel 4 volledig geïmplementeerd moet worden, zullen deze asset based finance producten nog interessanter worden. Indien je van plan bent om te gaan herfinancieren, op zoek bent naar een nieuwe financiering of je bank met nieuwe voorstellen komt, dan kijken de financieel adviseurs graag met je mee om de financiering van je werkkapitaal  tegen de beste voorwaarden en condities te regelen.

Meer weten? Neem contact op.