Bereid je voor op een toekomstige recessie. 8 strategieën om nu te implementeren. 

Gepubliceerd op 17/01/2023

  1. Opbouwen kasreserve

Gemiddeld voor 6-12 maanden aan bedrijfskosten. Maak een zorgvuldige afweging en zorg ervoor dat het geld op de beste plaats terechtkomt (laat geld voor je bedrijf werken).

  1. Bescherm cashflow

Zorg ervoor dat jouw facturen altijd bovenaan op de stapel liggen bij jouw debiteuren. Wordt onmisbaar en communiceer vaak en duidelijk met debiteuren.  

  1. Wees kredietwaardig

Betaal altijd op tijd, zo snel mogelijk als dat kan. Zo krijg je een goede rating en versterk je je onderhandelingspositie met leveranciers.  

  1. Evalueer bedrijfskosten

Verlaag op een slimme manier de uitgaven: onderhandel over huur, zoek goedkopere kantoorbenodigdheden en evalueer ingekochte diensten. 

  1. Beheer voorraad zorgvuldig

Zorg voor de juiste voorraad en stel een plan op met leveranciers om te zorgen voor meer voorraadrotatie. Voorkom stagnatie en laat zo aan de leveranciers zien dat je toegewijd en goed voorbereid bent. 

  1. Regel financiering voordat je het nodig hebt

Zorg voor een goede relatie met kredietverstrekkers, het is essentieel dat de bank je bedrijf goed kent en in je strategie gelooft. Deze relaties bieden je bedrijf ook flexibiliteit om voordelige kansen te benutten en economische turbulentie door te staan. 

  1. Stop nooit met marketing

Bezuinigen op marketingbudget is nooit een goed idee om kosten te besparen. Want hoe leren nieuwe klanten je bedrijf dan kennen? Profileer jezelf als een echte leider en geef nieuwe klanten vertrouwen om zaken te komen doen. Zet reclame vooral in slechte tijden voort, de rentabiliteit op je cashflow zal geweldig zijn. 

  1. Vind betrouwbare partners

Neem bovenstaande stappen en ontdek welke bedrijven met jou willen werken en welke alleen geld en diensten aan willen nemen. Ontdek wie samen met jou de recessie zal doorstaan en wie zal verdrinken! 

Meer weten? Neem contact op.