Cashflow nu en in de toekomst

Gepubliceerd op 13/01/2025

Een goede cashflowplanning helpt ervoor te zorgen dat je bedrijf voldoende contant geld heeft om aan operationele behoeften te voldoen, zoals het betalen van salarissen, leveranciers, belastingen en schulden. Het helpt ook om groeikansen te identificeren en te benutten, zoals investeren in nieuwe apparatuur, uitbreiden naar nieuwe markten of het lanceren van nieuwe producten. Een goede cashflowplanning is ook onontbeerlijk om risico's, zoals contante tekorten, liquiditeitsproblemen of insolventie, te vermijden of te beperken. Het is een essentieel proces voor elk bedrijf, van kleine start-up tot grote onderneming!

In een cashflowplan zie je hoeveel geld je van je klanten verwacht te ontvangen en hoeveel je moet uitgeven aan bijvoorbeeld materialen, huur, nutsvoorzieningen, lonen en belastingen. Het laat zien hoeveel geld je kunt investeren in nieuwe apparatuur, marketing of productontwikkeling en hoeveel geld je kunt besparen of uitdelen aan jezelf of je partners. Met een cashflowplan kun je je cashflowcyclus beheren, je werkkapitaal optimaliseren en de cashflowmarge te verbeteren.

Beoordeel je huidige cashflowsituatie

Het is van belang om je huidige cashflowsituatie in kaart te hebben. Dat kun je doen door de historische cashflowgegevens te analyseren. Door de in- en uitstroom van contant geld in het verleden te onderzoeken, ontdek je patronen, trends en potentiële verbeterpunten. Daarnaast wil je de toekomstige kasstroom voorspellen met een cashflowprognose. Door de verwachte in- en uitstroom van contant geld te voorspellen, kun je anticiperen op potentiële tekorten of overschotten aan liquiditeit en proactieve maatregelen nemen om deze effectief te beheren. 

Stel duidelijke zakelijke doelen en strategieën

Een van de belangrijkste aspecten van cashflowplanning is het stellen van duidelijke zakelijke doelen en strategieën die aansluiten bij je cashflows. Bedrijfsdoelen zijn de gewenste resultaten die je op de korte en lange termijn wilt bereiken, zoals het verhogen van de omzet, uitbreiden naar nieuwe markten of het lanceren van een nieuw product of nieuwe dienst. Als je nog geen duidelijke visie en missie hebt, ga je die eerst definiëren. Je visie is het uiteindelijke doel van je bedrijf en je missie is hoe je dit gaat bereiken. Je kunt een SWOT-analyse uitvoeren, dat is een prima hulpmiddel waarmee je je sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen kunt identificeren. En als je SMART-doelen stelt, blijven resultaten niet uit. Je cashflowplan moet binnen de doelen en strategieën passen. 

Het kan zijn dat je behoefte hebt aan financiering van het werkkapitaal. Om de kasstromen beter op elkaar te laten aansluiten of bijvoorbeeld om te investeren. Neem dan contact op met Xolv en we overleggen samen de mogelijkheden.

Meer weten? Neem contact op.