Coronacrisis: ieder voor zich of samen sterker?

Gepubliceerd op 23/03/2020

Voor de Britse premier Boris Johnson is het een droom die uitkomt: de grenzen gaan dicht in Europa. Het coronavirus dat daarvoor verantwoordelijk is, gooit ook roet in het eten bij het onderhandelingsproces over het vertrek uit de EU. Het pond knalt ondertussen loeihard onderuit.

De corona-onrust leidt behalve op aandelenmarkten, ook in de valutawereld tot grote onrust. Valuta’s van olielanden behoren tot de grootste slachtoffers. De olieprijs is sinds de jaarwisseling met meer dan 60% gedaald. Hierdoor komen de exportinkomsten van landen zoals Rusland en Canada onder druk te staan. Het Britse pond daalt echter even hard als sommige olievaluta’s. De munt ging na half februari met bijna 10% onderuit. Die koersdaling komt de afgelopen dagen in een stroomversnelling. Valutahandelaren zijn zich rot geschrokken van de coronaplannen van Johnson.

Bedrijfsleven gered, pond gesloopt

De premier wil maar liefst 330 miljard pond opzij zetten om leningen te verstrekken aan bedrijven, die door de corona-uitbraak in de problemen komen. Daar komt nog eens 20 miljard aan belastingverlagingen bovenop. Dat is goed nieuws voor het bedrijfsleven in Groot-Brittannië. Maar minder goed nieuws voor de financiële gezondheid voor het land. De staatsschuld is ongeveer even groot als 85% van de omvang van de economie. Als Johnson zijn plannen doorvoert, stijgt dat percentage naar meer dan 100%. Omdat de financiële positie van het land verzwakt, zijn beleggers minder happig op Britse staatsobligaties. De rentevergoeding over staatsleningen met een looptijd van tien jaar, schoot binnen enkele dagen omhoog van minder dan 0,2% naar bijna 0,9%.

Vertraging, vertraging, vertraging

Terwijl de obligatierente omhoog vloog, dook het pond onderuit. Ten opzichte van de dollar viel de munt terug tot het laagste niveau in meer dan 30 jaar. En in vergelijking met de euro komt het 1:1-niveau nu wel heel dichterbij. Woensdagavond kreeg je nog maar 1,06 euro voor een pond. In het najaar van 2015 was dat meer dan 1,40. Eerlijk is eerlijk: behalve de enorme corona-steunmaatregelen van Johnson, speelt daarbij ook zijn houding ten opzichte van brexit een rol. De onderhandelingen over het vertrek uit de EU hadden begin maart moeten beginnen. Door de corona-uitbraak is die vergadering omgezet in een videoconferentie. Maar ook daar ging woensdag een streep doorheen als gevolg van alle economische onrust.

In de rij voor het coronavaccin

Ondanks alle vertraging, stapt Groot-Brittannië op 31 december gewoon uit de EU. Johnson heeft tot eind juni de tijd om die datum naar achteren te schuiven. Hij grijpt echter elke mogelijkheid aan om te benadrukken dat er geen uit- of afstel gaat komen – coronavirus of niet. Door die opstelling neemt de kans op een ‘No deal’-brexit toch weer snel toe. Met alle gevolgen van dien. Een internationale denktank voorspelde bijvoorbeeld al dat het land straks achteraan in de rij staat, als er in Europa een coronavaccin beschikbaar komt. Als het echt zover komt, is een pond waarschijnlijk evenveel waard als een euro. Het is te hopen dat Johnson snel tot inkeer komt en beseft dat je samen sterker staat, dan wanneer het ieder voor zich is.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer weten? Neem contact op.