De trend wordt gedreven door verschillende factoren: banken hanteren, mede door toegenomen regelgeving en risico-aversie, strengere eisen voor kredietverlening. De alternatieve financiers bieden vaak snellere en flexibelere oplossingen dan traditionele banken en ondernemers zijn zich steeds meer bewust dat er mogelijkheden zijn voor alternatieve financiering.
Non-bancaire financiering in opmars
Uit onderzoek van Stichting MKB Financiering blijkt dat het totaal aan non-bancaire leningen in 2023 met 27% is gegroeid. Vooral bij leningen onder de €250.000 is de groei opvallend: hier is het aandeel non-bancaire leningen inmiddels groter dan het aandeel van banken.
De rol van de overheid
De overheid poogt een actieve rol te spelen bij het stimuleren van mkb-financiering. Dit doet zij via garantieregelingen, het stimuleren van alternatieve financiering en het verbeteren van de informatievoorziening. Met name aan dat laatste ontbreekt het op dit moment. Daarom wordt er gewerkt aan een centraal platform met informatie over financieringsmogelijkheden. Wij hebben nog geen zicht op de termijn wanneer dit platform operationeel wordt.
Trends en ontwikkelingen
Naast de groei van alternatieve financiering zijn er nog andere belangrijke trends te zien in de markt voor mkb-bedrijfsfinancieringen. Steeds meer financiers richten zich op duurzame projecten en bedrijven. Het financieringsproces wordt steeds verder gedigitaliseerd, met online platformen en snelle kredietbeoordelingen. Daarnaast tonen financiers een groeiende interesse in innovatieve mkb-bedrijven met groeipotentieel.
De verwachtingen voor de Nederlandse mkb-financieringsmarkt in 2025 bouwen voort op de trends die we in 2024 zien. Hier zijn drie belangrijke voorspellingen:
Verdere groei van alternatieve financiering
- Aandeel non-bancaire leningen stijgt: naar verwachting zal het aandeel van non-bancaire leningen in de totale mkb-financiering blijven groeien.
- Meer diversificatie: ondernemers zullen een nog breder scala aan alternatieve financieringsvormen gebruiken, zoals crowdfunding, private debt, venture capital en fintech-oplossingen.
- Concurrentiedruk: de concurrentie tussen banken en alternatieve financiers zal toenemen, wat kan leiden tot gunstigere voorwaarden voor ondernemers.
Technologische ontwikkelingen
- Digitalisering versnelt: het financieringsproces zal verder digitaliseren, met meer online platformen, geautomatiseerde kredietbeoordelingen en snellere processen.
- Data-gedreven besluitvorming: financiers zullen in toenemende mate gebruik maken van data-analyse om kredietrisico’s te beoordelen en financieringsbeslissingen te nemen.
- Opkomst van embedded finance: financiële diensten zullen steeds vaker geïntegreerd worden in andere platformen en processen, waardoor ondernemers makkelijker toegang krijgen tot financiering.
Duurzaamheid en impact
- Groeiende vraag naar duurzame financiering: de vraag naar duurzame financieringsoplossingen zal toenemen, zowel vanuit ondernemers als vanuit financiers.
- ESG-criteria belangrijker: financiers zullen steeds meer aandacht besteden aan Environmental, Social en Governance (ESG) criteria bij het beoordelen van financieringsaanvragen.
- Impact investing in opkomst: naast financieel rendement zullen financiers ook steeds meer kijken naar de maatschappelijke impact van hun investeringen.
Tips
Om de beste keuze te maken, kun je de verschillende financieringsmogelijkheden vergelijken en kies de optie die het best past bij jouw organisatie en behoeften. Een gedegen en overtuigend businessplan is essentieel om financiers te overtuigen van je plannen. Om financiering te verkrijgen is een accurate en up-to-date administratie een must. Xolv staat uiteraard voor je klaar om te sparren over de mogelijkheden!