Direct Lending: wat is het en wat zijn de voordelen?

Gepubliceerd op 17/12/2020

Geld lenen zonder tussenkomst van een bank? Het wordt steeds gangbaarder, mede dankzij Direct Lending. Dit is het rechtstreeks verstrekken van leningen aan bedrijven door een geldverstrekker, zonder tussenkomt van de bank of van andere partijen. In dit artikel vertellen we u wat deze vorm van financiering precies inhoudt en wat de voordelen zijn.

Banken terughoudender

Het verstrekken van leningen aan bedrijven, of deze nu groot of klein zijn, was vele tientallen – zo niet honderden – jaren het exclusieve domein van de banken. Wie als ondernemer geld nodig had om verder te groeien, te investeren in machines of een concurrent over te nemen, had lange tijd maar één mogelijkheid: aankloppen bij een van de algemene banken. Deze situatie is de laatste jaren razendsnel veranderd. De traditionele banken zijn steeds terughoudender geworden met het verstrekken van kredieten aan ondernemingen. Dat komt niet alleen door regelgeving en onzekere economische omstandigheden, maar ook door een ongunstiger verdienmodel voor de banken. Daarnaast zijn de procedures veel ambtelijker zijn geworden, waardoor een financieringsaanvraag vaak vele maanden in beslag neemt. Voor menig is de ondernemer is de kans dan al verkeken.

Geen bank meer nodig

Zo ontstond een duidelijk gat tussen vraag en aanbod. En, zoals het dan altijd gaat in de economie, zijn er genoeg partijen die in dat gat durven te springen. De eersten die dat deden, waren grote partijen die bij overnames van vele honderden miljoenen leningen verstrekten van tientallen miljoenen. Dit deden ze zonder tussenkomst van welke bank dan ook. Zo ontstond het fenomeen ‘Direct Lending’; een vorm van non-bancaire financiering waarbij het geld vaak komt van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen.

Voorbeelden Direct Lending

Een bekend en vrij recent voorbeeld van een Direct Lending-transactie is de overname van Sunweb door een investeringsmaatschappij, begin 2019. Hierbij zorgde Pemberton Asset Management Group voor de financiering van zo’n honderd miljoen euro. Inmiddels zijn er tientallen nieuwe Direct Lenders op de markt. Sommigen richten zich op middelgrote en grote bedrijven en verstrekken leningen vanaf € 1 miljoen tot wel € 10 miljoen. Andere partijen richten zich juist op kleinere bedrijven en verstrekken leningen tot bijvoorbeeld maximaal € 250.000.

Voorwaarden Direct Lending

De exacte voorwaarden zijn bij alle partijen anders. In grote lijnen zijn dit de meest voorkomende condities:

  • De onderneming moet minimaal 2 jaar bestaan; bij sommige vormen zoals rekening-courantkredieten is dit vaak 3 jaar.
  • Het bedrijfsresultaat moet in het laatste én lopende jaar positief zijn.
  • Bedrijfsomzet vanaf € 500.000.
  • Rentecondities vanaf 6%, oplopend tot 9%.
  • Geschikt voor investeringen, groei, vastgoed en soms ook overnames.

Voordelen Direct Lending

De vraag is waarom ondernemers Direct Lending verkiezen boven andere (non-bancaire) financieringsvormen. Dit zijn in onze ogen de belangrijkste voordelen van Direct Lending:

  • Procedures zijn veel sneller. Soms heeft u al binnen één of enkele weken beschikking over het geld.
  • Direct Lenders vragen geen of weinig zekerheden. Daardoor kan deze financieringsvorm ook gebruikt worden naast de bestaande bankfinanciering.
  • Vaak bestaat bij Direct Lending de mogelijkheid om na een korte periode boetevrij af te lossen of bijvoorbeeld het afgeloste deel weer op te nemen.
  • U heeft weinig tot geen administratieve rompslomp.

De partners van Xolv Finance zijn dagelijks in de weer met bestaande én nieuwe financiële partijen op de Nederlandse markt. Daarom zijn wij bij uitstek dé partij als het gaat om het vinden van de beste financiering voor uw onderneming. We adviseren u graag!

Meer weten? Neem contact op.