Een goede broker is broodnodig

Gepubliceerd op 07/05/2024

De EU is economisch achteruitgegaan sinds de introductie van de euro. De Amerikaanse economie is 30% groter dan de Europese. Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux Allianz Trade: “Bij Allianz vrezen we dat Duitse automotive bedrijven op een bepaald moment naar China zullen gaan. Men produceert er goedkoper, het is de grootste markt en China heeft lithium en andere kritische materialen. Dit gaat enorme implicaties hebben. Alleen al als je kijkt naar dat Nederland voor 60% afhankelijk is van de export naar Duitsland. Hoe verder je van huis zakendoet, hoe gevaarlijker. Daarom is differentiatie van je portefeuille en het kennen van je klanten van uiterste belang. Het risico op een faillissement is er altijd en er hoeft maar één grote klant failliet te gaan om een onderneming in serieus gevaar te brengen.”

Johan: “Een jaar geleden had ik het over de inflatie, maar nu is geopolitiek het belangrijkste. De helft van de wereldbevolking gaat dit jaar naar de stembus en dat zou nog weleens een gamechanger kunnen worden. In Nederland hebben we een lichte groei te pakken ondanks de inflatie van lonen, een personeelstekort en hoge financieringskosten. We doen het nog niet zo slecht. En ja, er waren in 2023 veel faillissementen, maar dat kun je nuanceren omdat we van lage niveaus kwamen.” Allianz Trade schat in dat de faillissementen met 31% zullen stijgen in 2024. De kentering komt pas in 2025. Er is reden tot bezorgdheid, bedrijven hebben het moeilijk met het terugbetalen van de coronasteun bijvoorbeeld, ze lopen nu tegen de deadline aan. Johan: “Ik ben voorstander van het steunen van het mkb en ik maak me zorgen om de tweedeling die er is in Nederland tussen mkb- en grote bedrijven. Van de andere kant zitten er tussen de terugbetalende bedrijven ook zombie-bedrijven die het toch niet gered zouden hebben. Dat zijn de eerste die omvallen en je kunt je afvragen of dat een probleem is. Een gezonde beukenhaag moet je ook snoeien om het verder te laten groeien. En het kan ook niet zo zijn dat de bedrijven die niet voldoende hebben gedaan even goed beloond worden als de goede bedrijven. Het is nu eenmaal zo dat er altijd een bepaald aantal bedrijven failliet gaan.”

Gros niet verzekerd

De wereld is te volantiel om de risico’s niet af te dekken. Een goede adviseur is broodnodig. Kredietverzekeraars kennen de risico’s die interne onderzoeken van bedrijven niet laten zien. De perceptie van veel bedrijven is nog steeds dat ze hun klanten goed kennen. Maar dat bestrijd ik. Het gros van de Nederlandse en Belgische bedrijven is niet verzekerd, een onverstandige keuze in de wereld van nu.

Meer weten? Neem contact op.