Op tijd je cijfers deponeren zorgt voor een goede reputatie en financiële betrouwbaarheid

Gepubliceerd op 13/01/2025

Het is voor ondernemers belangrijk om een goede reputatie en financiële betrouwbaarheid te behouden. Een cruciaal onderdeel hiervan is het tijdig deponeren van je jaarrekening bij de Kamer van Koophandel. Het is een wettelijke verplichting, maar het speelt ook een belangrijke rol in hoe je onderneming wordt beoordeeld door kredietverzekeraars en kredietinformatiebureaus.

Kredietverzekeraars en kredietinformatiebureaus baseren hun analyses en beoordelingen grotendeels op openbare gegevens, waaronder dus ook je jaarcijfers. Hoe beter deze partijen geïnformeerd zijn, des te nauwkeuriger zij een kredietbeoordeling kunnen maken. Dit heeft direct impact op de financiële zekerheid van je leveranciers en zakenpartners. Met actuele en betrouwbare financiële gegevens kunnen kredietverzekeraars de dekking van jouw leveranciers continueren. Dit zorgt ervoor dat zij met vertrouwen goederen en diensten aan je bedrijf blijven leveren. Kredietinformatiebureaus gebruiken je jaarcijfers om een actuele rating van je onderneming te berekenen. Een positieve en recente beoordeling versterkt het vertrouwen van (potentiële) zakenpartners en investeerders in je bedrijf. Tijdig deponeren draagt dus direct bij aan het versterken van je positie in de markt en je voorkomt onnodige risico’s zoals een lagere kredietwaardigheid of het verlies van leveringszekerheid.

Wettelijke deponeringstermijnen

Naast de zakelijke voordelen is het tijdig deponeren van de jaarrekening ook een wettelijke verplichting. De exacte termijn hangt af van de rechtsvorm van je onderneming. Eenmanszaken zijn niet verplicht te deponeren, maar het wordt wel aanbevolen voor interne transparantie. Voor de bv gelden de volgende regels:

  • Binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar maakt het bestuur de jaarrekening op en legt deze voor aan de aandeelhouders.
  • De aandeelhouders verlenen het bestuur maximaal vijf maanden uitstel in geval van bijzondere omstandigheden.
  • De aandeelhouders hebben vervolgens twee maanden de tijd voor het vaststellen van de jaarrekening.
  • De jaarrekening dient uiterlijk acht dagen na vaststelling bij KVK te zijn gedeponeerd. Wanneer deze niet op tijd is vastgesteld, dient de opgemaakte, maar nog niet vastgestelde(*) jaarrekening te worden gedeponeerd.
  • Is het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar, dan is de uiterste deponeerdatum dus 8 augustus (vijf maanden + twee maanden + acht dagen). Bij maximaal uitstel is dit 31 december (vijf maanden + vijf maanden + twee maanden).

(*) Ook al is er een niet-vastgestelde jaarrekening gedeponeerd, de vastgestelde jaarrekening dient na vaststelling alsnog te worden gedeponeerd.

Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot boetes en persoonlijke aansprakelijkheid voor bestuurders. Bovendien kan het een negatieve invloed hebben op je zakelijke relaties en kredietwaardigheid.

Transparant voor vertrouwen

Het tijdig deponeren van jaarcijfers is dus niet slechts een administratieve verplichting, het is een strategische stap om de continuïteit en groei van je onderneming te ondersteunen. Door transparant en op tijd te handelen, versterk je het vertrouwen van kredietverzekeraars, leveranciers en zakenpartners. 

Heb je hulp nodig bij het opstellen of deponeren van je jaarcijfers? Neem gerust contact op met je financieel adviseur of accountant voor professioneel advies.

Meer weten? Neem contact op.