Egypte laat het pond keihard vallen: meesterzet of misser?

Gepubliceerd op 02/04/2024

Het Egyptische pond is vorige week keihard onderuitgegaan. Door de overgang naar een meer flexibele wisselkoers slaat het land twee vliegen in één klap. De toerisme-industrie krijgt een boost en bovendien ontvangt Egypte een flink steunpakket van het IMF.

Een hogere rente maakt het aantrekkelijker om vermogen aan te houden in de betreffende munt. Het Egyptische pond vormde vorige week een opvallende uitzondering op die regel. De centrale bank van het land heeft de rente onlangs verhoogd van 21,25 naar 27,25 procent. Toch kwam het pond direct na die beslissing stevig onder druk te staan. De munt verloor binnen een dag bijna 40 procent van zijn waarde. Dat was volledig het gevolg van de beslissing om de vaste wisselkoers van het pond goeddeels los te laten. Bij de bevolking doet die zet behoorlijk pijn, aangezien importartikelen in één klap een flink stuk duurder worden. Op de lange termijn kan de keuze van de National Bank of Egypt wel degelijk goed uitpakken.

Miljarden terug naar het thuisland

In de eerste plaats is er voor Egyptische migranten een belangrijke horde weggenomen om geld over te maken naar hun thuisland. Door de kunstmatig hoge wisselkoers kozen steeds meer Egyptenaren in andere landen om hun inkomsten via de zwarte markt terug te sluizen. In het tweede kwartaal van 2022 maakten gastarbeiders omgerekend 8,25 miljard euro over. In de loop van vorig jaar viel dat terug tot net iets meer dan 4 miljard euro per kwartaal. De devaluatie van het pond maakt het voor Egyptenaren in het buitenland een stuk aantrekkelijker om geld terug te sluizen naar de achtergebleven familie. Ook krijgt de toeristenindustrie een flinke duw in de rug dankzij de lagere wisselkoers. 

Mooi weer en wonderen uit de oudheid

In de eerste 50 dagen van 2024 heeft het land 6 procent meer toeristen ontvangen dan een jaar eerder. Met het oog op de geopolitieke spanning en het conflict in Gaza is dat een flinke opsteker. Maar de toename steekt mager af tegen de toerismegroei van 25 tot 30 procent waar het land op mikt. Egypte heeft behalve de circa 4000 jaar oude piramides en een schat aan andere historische schatten ook het klimaat mee. In de belangrijkste toeristische kustplaatsen ligt de gemiddelde mei-temperatuur op ongeveer 30 graden. Een flink gedevalueerde pond maakt het ook vanuit financieel oogpunt een stuk aantrekkelijker om naar het land af te reizen. Ten slotte krijgt Egypte ook bij het IMF de handen op elkaar voor de renteverhoging en vooral voor het meer vrijlaten van de wisselkoers.

Harde maatregelen met gouden randje

De organisatie gaf als reactie op de maatregelen een extra leningenpakket van 5 miljard dollar vrij. In combinatie met de middelen die Egypte ontvangt van geldschieters uit het Midden-Oosten, legt dat enigszins een bodem onder de economie. De heftige terugval hoeft dan ook niet per se het startsein te vormen van een nieuwe glijvlucht. Als de inflatie dankzij de renteverhoging onder controle komt en de instroom van vreemde valuta’s toeneemt dankzij een opbloeiend toerisme en een hogere instroom van buitenlandse werknemers, kunnen de harde maatregelen van de Bank of Egypt zelfs de economie een flink impuls geven. Voor zonliefhebbers is het in ieder geval mooi meegenomen dat een vakantie in het land wat voordeliger wordt.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer weten? Neem contact op.