Einde coronasteun: creëer inzicht in uw financiële situatie met een businessplan

Gepubliceerd op 22/03/2022

Begin april stopt het kabinet met het coronasteunpakket. Dit betekent dat ondernemers hun belastingschuld moeten gaan terugbetalen en voor een enorme financiële uitdaging staan. Een goed onderbouwd businessplan biedt uitkomst!

Vanaf dit moment zijn zowat alle coronamaatregelen geschrapt. De wereld gaat weer terug naar het ‘oude normaal’. Na een winter waarin weer veel winkels gesloten waren, is nu alles weer open. Inmiddels heeft meer dan 70% van de volwassen Nederlanders een booster gehad waardoor de verwachting is dat er niet nog eens een lockdown gaat plaatsvinden dit jaar.

Einde NOW-regeling

De Nederlandse overheid heeft de meeste steunmaatregelen voor bedrijven afgeschaald. Zo eindigt de, voor veel mkb-bedrijven, belangrijke NOW-regeling per 31 maart a.s. Na deze NOW6 stopt de regeling zodat de meeste ondernemers het weer zonder financiële steun moeten doen. Sterker nog, vanaf oktober 2022 zullen zij ook de uitgestelde belastingen moeten terugbetalen. Vooralsnog staat daar een termijn van 60 maanden voor, maar dan nog.

Terugbetaling NOW

Er zijn legio bedrijven die bij het begin van de coronacrisis niet wisten wat er op hen afkwam. Uit veiligheidsoverwegingen hebben zij NOW aangevraagd en voor een kortere periode de belastingen uitgesteld. Sommige van die bedrijven hadden na een korte terugval toch niet veel last van corona of hadden er zelfs voordeel bij. Denk aan bedrijven in de logistieke sector, webwinkels en bedrijven die fitnessapparatuur verkopen voor thuisgebruik. De meeste van deze bedrijven hebben de teveel ontvangen NOW al terugbetaald en zullen dan ook niet veel moeite hebben om de beperkte belastingachterstand terug te betalen.

Belastingschuld door coronasteun

Helaas zijn er veel meer bedrijven die wel 2 jaar lang last gehad hebben van de coronacrisis. Denk aan horecabedrijven, fitnessclubs of bouwers van winkelinterieurs. Zij hebben soms wel tot 6 keer toe NOW moeten aanvragen en een enorme belastingschuld opgebouwd. Zij staan voor een enorme financiële uitdaging. Hun vermogenspositie is sterk teruggelopen, de liquiditeiten zijn beperkt en nu de markt weer open is, moeten ze grote investeringen doen in materieel, voorraden en nieuwe medewerkers. Daarnaast zullen ze maandelijks een substantieel bedrag moeten gaan aflossen op de opgebouwde belastingschulden. We begrijpen als u als ondernemer dan door de bomen het bos niet meer ziet.

Een businessplan biedt uitkomst

Wij adviseren onze opdrachtgevers daarom voor de komende 5 jaar een beknopt, maar gedegen businessplan op te stellen. Waarin moeten zij investeren? Wat bedragen de maandelijkse aflossingen? Wat betekenen de gestegen grondstof- en energiekosten voor de exploitatie? En tenslotte, het allerbelangrijkste, wat betekent dit alles voor de financieringsbehoefte van het bedrijf?

Xolv helpt bij het opstellen van een businessplan

De adviseurs van Xolv Finance staan u graag bij met het opstellen van zo’n plan. Sterker nog, wij zijn gespecialiseerd in een belangrijk onderdeel van de oplossing: de financiering. Met onze vele tientallen jaren ervaring en kennis van de markt zijn wij in staat de best mogelijke financiering voor u aan te trekken. Zo kunt u zichzelf concentreren op waar u het beste in bent. Het runnen en verder uitbouwen van uw onderneming.

Meer weten? Neem contact op.