Financiering en het belang van een goede adviseur

Gepubliceerd op 03/06/2024

In de huidige tijd heeft de gemiddelde ondernemer genoeg aan zijn of haar hoofd. Naweeën van de corona-tijd, de oorlog in Oekraïne met sterk gestegen energie- en grondstofkosten tot gevolg. Om nog maar te zwijgen over de onzekerheid van wat de gevolgen voor het bedrijfsleven zijn van de plannen van het nieuwe kabinet (als we dat al zo mogen noemen). Dan vergeten we hierbij bijna de krapte op de arbeidsmarkt en de sterk gestegen personeelskosten. En dan moet je er ook nog voor zorgen dat je bedrijf goed gefinancierd wordt of blijft.

Toegang tot kapitaal

Een van de grootste uitdagingen voor mkb-bedrijven is de toegang tot kapitaal. Banken zijn vaak terughoudend met het verstrekken van leningen aan kleinere bedrijven vanwege hun beperkte kredietgeschiedenis en hogere risicoprofiel. Een goede adviseur kan helpen bij het opstellen van een gedegen bedrijfsplan en financieel model dat de levensvatbaarheid van het bedrijf aantoont.

Financiële planning

Een goede adviseur kan ook belangrijk zijn bij het opstellen van een gedegen financiële planning. Ze kunnen mkb-bedrijven helpen bij het begrijpen van hun cashflow, het beheren van de uitgaven en het plannen van toekomstige groei. Dit is cruciaal voor het behouden van een gezonde financiële basis en het vermijden van overmatige schulden.

Kennis van financieringsopties

Er zijn bijna oneindig veel financieringsopties beschikbaar voor het mkb, waaronder traditionele leningen, overheidssteun, crowdfunding, leasing en non-bancaire financieringen. Een goede adviseur heeft kennis van al deze opties en kan het mkb begeleiden naar de meest geschikte financieringsvorm.

Onderhandelingen en voorwaarden

Een ervaren adviseur kan ook onderhandelen over de voorwaarden en condities van een lening of investering. Ze kunnen ervoor zorgen dat de voorwaarden gunstig zijn voor de opdrachtgever en dat er geen oneigenlijke zekerheden worden gevraagd.

Risicobeheer

Een goede adviseur kan ook helpen bij het beheersen van risico’s. Ze kunnen adviseren over (krediet)verzekeringen, risicomanagement-strategieën en hoe om te gaan met onvoorziene financiële tegenvallers.

Conclusie

Een goede financieel adviseur is onmisbaar voor het mkb bij het navigeren door de complexe wereld van financiering. Ze bieden niet alleen deskundig advies en begeleiding, maar kunnen ook fungeren als een vertrouwde partner en pleitbezorger. Met de juiste adviseur aan je zijde kun je als mkb-ondernemer de financiering veiligstellen die je nodig hebt om te groeien in de competitieve markt van vandaag.

 

Meer weten? Neem contact op.