Financiering van groei: stapelen?

Gepubliceerd op 12/05/2022

Het voorjaar is begonnen en het lijkt erop dat de coronacrisis na ruim 2 jaar grotendeels achter ons ligt. We worden weliswaar geconfronteerd met de negatieve gevolgen van de invasie van Rusland in Oekraïne, maar er zijn legio bedrijven die daar niet door geraakt worden. Wel zien we veel onzekerheden in de markt die van invloed zijn op huidige financieringen. In dit artikel bespreken we de alternatieven en gaan we dieper in op de voordelen van een stapelfinanciering.

Vraag uit de markt neemt toe

Wanneer uw bedrijf niet geraakt is door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, ziet u de vraag uit de markt weer aantrekken. Het gevolg is dat uw orderportefeuille oploopt, waardoor ook de voorraden en later ook de openstaande facturen op uw afnemers toenemen. Vaak ontkomt u er dan niet aan om hiervoor te investeren. Dit kan zijn in machines, magazijninventarissen en in het uiterste geval een verhuizing naar een grotere locatie.

Huidige financiering niet meer toereikend

Het kan echter zijn dat uw liquiditeits- en vermogenspositie na 2 jaar corona is verslechterd. Wanneer u dan vanaf oktober ook nog de eventuele belastingschulden en te veel ontvangen NOW moet terugbetalen, dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat uw huidige financiering niet meer toereikend is. In sommige gevallen zal de huisbankier willen bijspringen, maar de kans is net zo groot dat deze niet thuis geeft. Bankiers zien namelijk nog veel onzekerheden in de markt en worden zelf geconfronteerd met steeds zwaardere regelgeving en hogere kosten. In het laatste geval is het goed om te kijken naar alternatieven voor uw bestaande financiering

Stapelfinanciering

Wanneer uw omzetgroei gepaard gaat met de eerder genoemde investeringen, dan adviseren wij u om eens te kijken naar een stapelfinanciering. Dit kan een flexibele werkkapitaalfinanciering zijn die meegroeit met de voorraden en debiteurenposities van uw bedrijf, gecombineerd met een vaste lening met geen of weinig zekerheden voor de geplande investeringen. Deze kunt u bij verschillende financiers onderbrengen, waardoor u niet afhankelijk bent van één partij. Het is belangrijk dat u daarbij de voor uw specifieke situatie beste financieringsvormen en aanbieders kiest. Niet te weinig financiering, maar in verband met de kosten ook niet teveel financiering. Daar draait het om.

Xolv ondersteunt bij herfinancieringstrajecten

Dit stapelen, zoals we het noemen, vergt een grote kennis van de juiste financieringsstructuur, financieringsvoorwaarden én van de vele aanbieders op de markt. . De adviseurs van Xolv Finance beschikken over jarenlange ervaring met herfinancieringstrajecten en nodigen u graag uit voor een vrijblijvend oriënterend gesprek hierover.

Meer weten? Neem contact op.