Garantiefaciliteit via verzekeraar overwegen waard

Gepubliceerd op 19/02/2019

Garanties zijn belangrijke financiële producten voor het soepel laten verlopen van transacties tussen bedrijven. Tot voor kort werden garanties in Europa meestal door banken uitgegeven. Er zijn echter steeds meer verzekeringsmaatschappijen die ook garantiefaciliteiten (Surety Bonds) aanbieden. Het aanvragen van garanties via een verzekeraar in plaats van een bank heeft zijn voordelen.

Geen invloed op kredietfaciliteit

Bankgaranties worden doorgaans in mindering gebracht op de kredietlijnen waardoor het werkkapitaal direct afneemt. Garantiefaciliteiten via een verzekeraar worden in principe blanco gegeven en hebben dus geen invloed op de kredietfaciliteit. Dit helpt uw organisatie om meer financiële flexibiliteit te creëren en sneller te groeien.

Beter internationaal netwerk

In een groot aantal landen (denk aan Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten) is het verplicht om een garantie lokaal te stellen. Nederlandse banken hebben nauwelijks nog internationale kantoren die lokaal bankgaranties kunnen uitgeven. Hierdoor moeten zij gebruik maken van zogenaamde correspondent-banken. Dit zorgt voor extra kosten en het levert vaak vertraging op. Verzekeraars daarentegen zijn in de meeste gevallen wel vertegenwoordigd in het buitenland en kunnen dikwijls de lokale aanwezigheid bieden die nodig is. Bovendien zijn er landen die uitsluitend garanties van een verzekeraar accepteren.

Direct toegang

Het is belangrijk dat uw organisatie onmiddellijk toegang heeft tot garantiefaciliteiten wereldwijd. Verzekeraars kunnen een one-stop-shop aanbieden die het eenvoudiger maakt om de garanties die u nodig heeft te verstrekken en te beheren. Het is ook mogelijk om garantiefaciliteiten af te splitsen naar lokale vestigingen waarbij de moeder op de hoogte blijft van de totale exposure.

Scherpere tarieven

Afhankelijk van de sterkte van onder andere uw balans, winst en verliesrekening en solvabiliteit,  kunnen verzekeraars faciliteiten verstrekken die vergelijkbaar zijn met bankgarantiefaciliteiten. Syndicaten met banken zijn mogelijk, maar hebben niet de voorkeur vanwege de juridische kosten. Normaal gesproken sluiten verzekeraars zich aan bij de informatievoorziening van de bestaande geldschieters, zodat er geen extra werk voor u is. Verzekeraars die garanties verstrekken, hebben over het algemeen een AA-rating, wat betekent dat ze in de meeste gevallen beter gewaardeerd zijn dan banken. Samen met de verschillen in Europese regelgeving (Basel vs. Solvency) maakt dit alles dat verzekeraars garant kunnen staan ​​tegen een concurrerende prijs, ondanks de afwezigheid van onderpand.

Samengevat
In het licht van het bovenstaande zou elk bedrijf – dat met enige regelmaat garanties gebruikt – in overweging moeten nemen om een garantiefaciliteit via een verzekeraar aan te vragen. Zij hebben toegang tot een internationaal netwerk en dat tegen scherpe tarieven. Bovendien heeft het onderbrengen van garanties via een verzekeraar geen invloed op de kredietfaciliteit.

Wilt u meer weten over wat een garantie via een verzekeraar voor uw financiële flexibiliteit kan betekenen? Wij kijken graag vrijblijvend met u mee. Neem contact met ons op via info@xolv.nl of 073 – 820 02 95. Onze specialisten staan u graag te woord.

Meer weten? Neem contact op.