(Her)financieren in 6 stappen

Gepubliceerd op 20/10/2021

Voorheen ging de ondernemer bij een kredietvraag met zijn laatste jaarrapport, en vaak vergezeld van zijn accountant, naar de huisbank. Na enkele weken ontving de ondernemer een contract ter ondertekening of in het meest negatieve geval een afwijzing. Veel alternatieven waren er niet. Het Nederlandse financieringslandschap wordt echter steeds diverser. Van 4 grootbanken en een verloren leasemaatschappij begin deze eeuw, naar meer dan 100 aanbieders -groot en klein- op dit moment. En er komen nog bijna wekelijks nieuwe aanbieders op de markt. Hoe een (her)financieringstraject eruitziet bij Xolv Finance legt Fred Soers in dit artikel uit.

Ieder traject is anders

Wij krijgen vaak de vraag hoe een financieringstraject eruitziet. U kunt zich voorstellen dat iedere financieringsaanvraag anders is. Zo is de lease van een personenauto een stuk eenvoudiger te realiseren dan de complete herfinanciering van een bedrijf.

Een goede adviseur heeft contact met alle belangrijke aanbieders en zal per casus de juiste partijen benaderen. Daarnaast vinden wij van Xolv Finance belangrijk dat ieder traject eenzelfde kwalitatief hoge standaard heeft. In de basis betekent dit dat we een traject kunnen onderverdelen in zes stappen.

Het traject bij Xolv Finance

Zoals gezegd is ieder traject anders. Toch zijn er in de kern enkele stappen te benoemen die aangeven hoe een traject in de basis verloopt:

  1. Intakegesprek

Tijdens de eerste kennismaking onder het genot van een kop goede koffie met een Bossche Bol op ons kantoor in Den Bosch, dan wel bij u op de zaak, praten we met elkaar over uw onderneming, uw ambities, dromen en concrete toekomstplannen. Tijdens dat eerste gesprek wordt duidelijk óf en wat we voor elkaar kunnen betekenen. Aan het eind van dit gesprek maken we afspraken hoe de optimale financiering voor uw bedrijf er globaal uit moet zien.

  1. Analyse

Na ontvangst van uw jaarstukken, begrotingen en andere relevante stukken maken we een analyse van de huidige en toekomstige financiële, fiscale en bancaire situatie van uw onderneming. Op basis hiervan formuleren we een duidelijke kredietvraag. Uiteraard delen wij onze tussentijdse conclusies met u.

  1. Opstellen teaser/financieringsmemorandum

Op basis van onze gesprekken en analyse van de ontvangen informatie stellen we een stuk op waarin zaken als de geschiedenis en huidige structuur van uw onderneming, de markt en uiteraard de financiële positie en toekomstplannen aan de orde komen. In ditzelfde stuk beschrijven we hoe de financieringsvraag is opgebouwd en wat we van de toekomstige financier(s) verwachten.

  1. Uitnodigen mogelijke financiers en voeren van gesprekken

In overleg met u stellen we het financieringsmemorandum beschikbaar aan twee of meer financiers en nodigen wij ze uit om een offerte uit te brengen. Waar nodig geven we een toelichting en beantwoorden we de vragen die voortkomen uit het memorandum.

  1. Beoordelen en uitonderhandelen offertes en de definitieve contractstukken

Na ontvangst van de offertes voeren we gesprekken met de geschikte financier(s) en  onderhandelen wij in samenspraak met u over de voorwaarden en condities. Uiteindelijk maakt u een keuze voor de beste aanbieding. Dit hoeft overigens niet altijd de aanbieding met de laagste rente te zijn, omdat er veel meer zaken een rol kunnen spelen. Na ontvangst beoordelen wij de contractstukken waarna u deze  ondertekent.

  1. Begeleiden opstart

Nadat alles getekend is volgt de opstart van de (nieuwe) financiering. Zaken als het openen van nieuwe bankrekeningen, aflossing van de bestaande financiering en het aanleveren van aanvullende informatie komen in dit stadium aan de orde. Ook in deze fase houden wij de vinger aan de pols. Zelfs nadat de nieuwe financiering is opgestart, hebben wij vaak nog veelvuldig overleg om te zorgen dat alles verloopt zoals afgesproken.

De financieel professionals van Xolv Finance nemen u werk uit handen, zorgen dat u een betere aanbieding krijgt waardoor u de kosten van het advies vaak al in het eerste jaar terugverdient.

Benieuwd? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Meer weten? Neem contact op.