Extra limietmogelijkheden bij een tweede kredietverzekeraar

Gepubliceerd op 19/04/2022

Als gevolg van de gestegen grondstofprijzen, transportkosten, steeds maar oplopende inflatie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne komt er steeds meer druk te staan op de kredietlimieten. Als we de vele onheilspellende berichten mogen geloven is het nu meer dan ooit noodzaak om uw dekking op het juiste niveau te houden. Wordt uw kredietlimiet toch verlaagd, dan kunt u hier iets aan doen. In dit artikel leest u de mogelijkheden van het aanvragen van een Top-up limiet bij een tweede verzekeraar.

Wij adviseren altijd om tijdig een verhogingsaanvraag bij uw kredietverzekeraar aan te vragen. Ga het gesprek aan met uw afnemer en laat weten dat u een kredietverzekeraar heeft die behoefte heeft aan recente gegevens. Veelal zijn de cijfers over 2021 gereed of zijn deze intern al bekend. Leg uit dat uw kredietverzekeraar deze gegevens vertrouwelijk behandeld ten behoeve van de vaststelling van limieten.

Xolv helpt bij het vaststellen van juiste limieten

Het underwriting team van Xolv is voortdurend bezig om voor u te bemiddelen bij het verkrijgen van cijfers en voor het vaststellen van de juiste limieten op basis van recente informatie. Allereerst voert Xolv een zorgvuldige analyse uit en bekijken we of we de oorspronkelijk aangevraagde kredietlimiet alsnog hoger kunnen vaststellen. Eventueel is het mogelijk om met een tijdelijke (seizoens)limiet te werken totdat de nieuwe cijfers van 2021 bekend zijn.

Limiet aanvullen met Top-Up dekking

Als uw kredietverzekeraar een kredietlimiet op een debiteur verlaagt of lager vaststelt, dan kunt u de kredietlimiet onder bepaalde voorwaarden aanvullen met een Top-Up dekking. De Top-Up limiet is een aanvullende kredietlimiet die een kredietverzekeraar kan afgeven. In de basis is dit tot maximaal het dubbele van de verlaagde of lager vastgestelde kredietlimiet. Hiervoor brengen zij extra kosten in rekening die per verzekeraar verschillen. Afhankelijk van de Credit Rating van uw afnemer zal de kredietverzekeraar deze Top-Up limiet beoordelen.

Escape mogelijkheid: aanvragen limiet bij tweede verzekeraar

Als uw primaire kredietverzekeraar de Top-Up limiet niet afgeeft, dan kunt u ervoor kiezen de limiet bij een tweede verzekeraar aan te vragen. In uw polis is dit standaard uitgesloten en kan alleen als de primaire verzekeraar expliciet haar goedkeuring hiervoor geeft. De secundaire Top-up verzekeraar volgt veelal de primaire verzekeraar en rekent een aparte premie. Als er zich een incasso of claim voordoet, dan neemt de primaire verzekeraar de leiding en volgt de secundaire verzekeraar.

Wilt u een optimale dekking voor uzelf of uw afnemers? Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen contact met u op.

Meer weten? Neem contact op.