Ons advies: kredietverzekering los van factoringcontract

Gepubliceerd op 23/06/2021

Voor het financieren van uw onderneming gaven wij al eerder aan dat het vaak beter is om niet alle financieringen bij één aanbieder onder te brengen. Zolang de zaken goed gaan is er meestal niets aan de hand, maar als het wat minder gaat bent u geheel afhankelijk van die ene financier. Dit kan de continuïteit van uw onderneming in gevaar brengen. De meeste factormaatschappijen bieden vaak ook een kredietverzekering in hun contracten aan. In dit artikel lichten wij toe waarom het beter is uw kredietverzekering los van het factoringcontract bij uw kredietverzekeraar onder te brengen.

Waarom het beter is een kredietverzekering los van factoringcontract af te sluiten

Wij adviseren in het algemeen de kredietverzekering bij de kredietverzekeraar onder te brengen en niet bij de factormaatschappij, dus los van het factoringcontract. Waarom?

 • Kans op een lagere dekkingsgraad
  De kredietverzekeraar van de factormaatschappij geeft vaak één limiet af voor de factormaatschappij. De factormaatschappij verdeelt deze onder verschillende leveranciers die bij hen klant zijn. Als er geen of onvoldoende ruimte meer is binnen de kredietlimiet zal de factormaatschappij minder of geen dekking geven, dus ook geen financiering verstrekken.
 • Kans op lagere limiet als factormaatschappij minder financiering wil verstrekken
  Een factormaatschappij baseert de financiering over het algemeen op een percentage van de limiet op een bepaalde debiteur. Als u de kredietverzekering ook onderbrengt bij de factormaatschappij en zij willen u minder geld verstrekken, dan kunnen zij simpelweg de limiet op uw debiteur verlagen. U heeft daar geen enkele invloed op.
 • Vaak geen mogelijkheid voor voorwaarden op maat
  Verzekeren via de factormaatschappij betekent dat u gebonden bent aan de voorwaarden van het groepscontract. Dit betekent dat het vaak niet mogelijk is om specifieke bepalingen voor uw onderneming op te nemen.
 • Niet de beste condities
  De factormaatschappij heeft niet altijd de beste condities.
 • Factormaatschappij is wellicht niet de beste kredietverzekeraar voor u
  De factormaatschappij brengt de kredietverzekering onder bij een specifieke kredietverzekeraar. Dit is zeker niet altijd de beste kredietverzekeraar voor uw onderneming of branche.

Wilt u meer lezen over het spreiden van financieringen? In het artikel van Fred Soers leest u wat de voordelen zijn van het ‘stapelen’ van financieringen.

Meer weten?

Xolv is allround op het gebied van kredietverzekeringen en factoring. Daarom kunnen wij u perfect adviseren wat voor u het beste is. Neem contact op met onze specialisten en wij zorgen ervoor dat uw onderneming optimaal verzekerd en gefinancierd is.

Meer weten? Neem contact op.