Risicoprofiel kan snel veranderen

Gepubliceerd op 10/06/2024

Rik Broekman, Head of Commercial Atradius Credit Insurance Nederland, is er vrij duidelijk over: veel ondernemers zullen ook in het tweede kwartaal 2024 positief zijn over de ontwikkelingen van hun bedrijf. Ondanks de aanhoudende hoge kosten, dalende omzetten en de steeds verder toenemende gevolgen van geopolitieke ontwikkelingen gaat het in de meeste sectoren in Nederland nog steeds goed. Toch zijn er ook diverse branches die gebukt gaan onder de nodige uitdagingen.

We komen uit een disruptieve periode waarin alles anders was dan wat we gewend waren. Dankzij steun van de overheid bleef de economie draaien en het aantal faillissementen beperkt. Inmiddels is veel weer ‘terug bij normaal’. Sinds midden vorig jaar zijn er meer faillissementen en kredietverzekeraars zien dus ook het aantal claims toenemen. We zitten min of meer op het niveau van voor corona, waarbij aangetekend moet worden dat de verschillen tussen de branches groot zijn. Mede ingegeven door de hoge inflatie passen consumenten hun bestedingspatroon aan, waardoor onder andere de retail het nog heel lastig heeft. Door veranderende wet- en regelgeving zijn er ook moeilijkheden in bijvoorbeeld de zonnepanelen-sector. De bouw is een ander voorbeeld van een sector die zich voor de nodige uitdagingen gesteld ziet; door minder verbouwing en minder vastgoedontwikkeling liggen de kansen niet voor het oprapen. Over het algemeen zijn de kosten hoog, denk aan de stijgende lonen en dure materialen. Die kosten zijn niet altijd makkelijk door te zetten naar de eindklant. Daardoor dalen de omzetten. Maar Nederland doet het in vergelijking met ons omringende landen nog heel goed.

Donkere wolken

De economische situatie is op dit moment redelijk stabiel, maar er doemen ook wolken op aan de horizon. Bedrijven zijn kwetsbaar, het risicoprofiel van debiteuren kan heel snel veranderen. Je hoeft maar te denken aan wat er momenteel allemaal gaande is in de wereld om te weten dat er veel risico’s liggen. Ondernemers moeten zich bewust zijn van die risico’s, maar zeker ook van de mogelijkheden. Door gefundeerd beslissingen te nemen en risico’s te verzekeren, houd je de stabiliteit en kracht om goed te kunnen blijven ondernemen.  

Maar er gloort ook hoop

Nederlandse ondernemers zijn ontzettend goed in het aanpassen aan de omstandigheden, maken van uitdagingen kansen. Atradius helpt graag met het zoeken naar die kansen en het creëren van oplossingen. We hebben inzicht in de risico’s op het wereldtoneel, weten wat er leeft bij ondernemers en hebben oprechte interesse in wat er in hun vakgebied speelt. Daar zit onze kracht, maar ook die van Xolv. Zij gaan voor de inhoud, de relatie en blijven altijd op zoek naar oplossingen vanuit hun expertise. Die manier van werken staat heel dicht bij Atradius, we zijn beide heel goed in wat we doen! 

Meer weten? Neem contact op.