Waar je op moet letten bij Direct Lending?

Gepubliceerd op 28/03/2023

Snel geld lenen zonder tussenkomst van een bank. Een rechtstreekse lening van een geldverstrekker aan een bedrijf, dat is Direct Lending. Nu banken steeds terughoudender worden met het verstrekken van geld, de bank minder interesse heeft in bepaalde segmenten en de procedures bureaucratischer zijn geworden, kan Direct Lending een serieus alternatief zijn.

Snel schakelen zonder bank

Jarenlang was het verstrekken van leningen aan bedrijven, het exclusieve domein van banken. Grote en kleine bedrijven hadden lange tijd maar één mogelijkheid om een lening te krijgen om bijvoorbeeld te investeren in machines of een concurrent over te nemen. De laatste jaren is die situatie in groot tempo veranderd. De traditionele banken zijn steeds terughoudender geworden bij het verstrekken van kredieten en de procedures voor een financieringsaanvraag nemen vaak maanden in beslag. Dan kan de kans voor de ondernemer al weer verkeken zijn. Het gat tussen vraag en aanbod werd ingevuld door andere partijen. De eerste geldverstrekkers waren grote partijen die bij overnames van vele honderden miljoenen leningen verstrekten van tientallen miljoenen. Zonder tussenkomst van de bank. Zo ontstond Direct Lending, non-bancaire financieringen waarbij het geld komt van institutionele beleggers. Er zijn inmiddels tientallen nieuwe aanbieders op de markt, sommige richten zich op middelgrote en grote bedrijven en verstrekken leningen van € 1.000.000 euro. Anderen richten zich juist op kleinere bedrijven en verstrekken leningen tot bijvoorbeeld maximaal € 250.000.

Voorwaarden

Bij alle partijen zijn de exacte voorwaarden anders, maar in grote lijnen kun je deze aanhouden:

  1. De onderneming moet minimaal 2 jaar bestaan; bij sommige vormen zoals rekening-courantkredieten is dit vaak 3 jaar.
  2. Het bedrijfsresultaat moet in het laatste én lopende jaar positief zijn.
  3. Bedrijfsomzet vanaf € 500.000.
  4. Rentecondities vanaf 6%, oplopend tot 9%.
  5. Geschikt voor investeringen, groei, vastgoed en soms ook overnames.

Voordelen

Direct Lending geeft voordelen ten opzichte van andere vormen van non-bancaire en bancaire leningen:

  1. Je kunt snel geld lenen dankzij efficiënt ingerichte processen. Soms is er al binnen één of enkele weken beschikking over het geld.
  2. Direct Lenders vragen geen of weinig zekerheden. Daardoor kan deze financieringsvorm ook gebruikt worden naast de bestaande bankfinanciering.
  3. Bij Direct Lending bestaat vaak de mogelijkheid om na een korte periode boetevrij af te lossen of bijvoorbeeld het afgeloste deel weer op te nemen.
  4. Er is weinig tot geen administratieve rompslomp.
  5. Je hoeft geen investeerder aan te trekken voor verdere groei en daardoor hou je de volledige zeggenschap over je bedrijf.

Waar moet je op letten?

Deze financieringsvorm vraagt om een solide kennis van de markt. Wat zijn de mogelijkheden, wat zijn de voorwaarden van verstrekkers en hoe kun je een aanvraag zo schrijven dat de verstrekker ook snel een aanbod kan doen? Daarnaast is het van belang om de aanvullende kosten als afsluitprovisies in kaart te brengen. Win advies in bij een betrouwbare partner die bij voorkeur dagelijks bezig is met bestaande en nieuwe financiële partijen op de Nederlandse markt. Xolv adviseert je graag!

Meer weten? Neem contact op.