Wees voorbereid op het einde van de COVID-19 steun

Gepubliceerd op 19/10/2021

De meeste ondersteunende cororamaatregelen zijn recent beëindigd of eindigen begin oktober. In dit artikel werpen we een blik op de toekomst. Waar moet u opletten bij het terugbetalen van de steunmaatregelen en wat kunt u eraan doen om grip te houden op uw liquiditeit?

Redden van Nederlandse bedrijfsleven

In maart 2020 werd al gauw duidelijk dat COVID-19 niet zomaar een griepje was dat snel weer voorbij zou gaan. De eerste lockdown was dan ook in Nederland snel een feit. Zonder dat onze regering het hele speelveld kon overzien, nam zij een aantal drastische maatregelen om het Nederlandse bedrijfsleven te redden. Niemand kon op dat moment voorzien dat het niet bij de die ene lockdown zou blijven. Zelfs nu, is alles nog niet zeker. De maatregelen, zoals NOW, uitstel van belastingen en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), zijn meerdere keren verlengd. Waar het in het begin van de pandemie nog op leek dat de maatregelen van korte duur zouden zijn en bedrijven deze snel zouden moeten terugbetalen, bleek uiteindelijk dat Covid-19 toch een hardnekkiger probleem was.

Terugbetalen van overheidssteun

De meeste ondersteunende maatregelen zijn recent beëindigd. De TVL, de NOW en een aantal minder bekende regelingen eindigen allemaal op 1 oktober 2021. Daarom is het nu tijd om naar de toekomst te kijken. Heeft u NOW ontvangen, dan kan het zijn dat u een deel moet terugbetalen, omdat de omzet minder is teruggelopen is dan u vooraf had verwacht. En ook de uitgestelde belastingen zult u een keer moeten aflossen. Dit laatste hoeft pas vanaf oktober volgend jaar en u mag hier 5 jaar over doen.

Grip op uw liquiditeit

Wellicht dat uw liquiditeitspositie op dit moment nog toereikend is. Gelukkig zijn de economische vooruitzichten in Nederland en een groot deel van Europa goed. Dit biedt grote kansen voor u als ondernemer. Houd er rekening mee dat deze groeikansen gepaard gaan met een hoger inkoopvolume en daardoor waarschijnlijk ook met hogere voorraden en debiteuren. Daarnaast is de kans groot dat u hiervoor investeringen moet doen. Denk daarbij aan productiemachines, maar ook aan zaken als automatisering en rollend materieel, of zelfs verbouwing van uw bedrijfspand. Dit alles leidt tot een hogere financieringsbehoefte. Dus wilt u in 2022 niet in problemen komen als de aflossingen van de coronaschulden beginnen, dan adviseren wij u om nu al naar uw financiering te kijken. Hou in gedachte dat bankiers vaak maanden nodig hebben om uw aanvraag te behandelen. Wacht u te lang, dan bent u te laat.

Meer informatie

De adviseurs van Xolv Finance kijken graag met u mee. Wij zijn bankonafhankelijk en beschikken over vele tientallen jaren ervaring in het financieringsvak. Neem contact op met een van onze specialisten voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Meer weten? Neem contact op.