Waarom?
Waarom bedrijven dat doen? Omdat ze niet geconfronteerd willen worden met een nieuwe schuldeiser waardoor onduidelijkheid zou kunnen ontstaan aan wie betaald moet worden. Dit met het mogelijke risico dat de debiteur gedwongen wordt om twee keer te betalen. Dit is op zich logisch, maar het gevolg is wel dat het mkb hierdoor sterk beperkt wordt in haar financieringsmogelijkheden.
Nieuwe mogelijkheden
Met de beëindiging van verpandingsverboden worden zakelijke vorderingen overdraagbaar of verpandbaar, zelfs als bestaande contracten of algemene voorwaarden dit eerder verboden. Dit creëert nieuwe financieringsmogelijkheden, vooral voor het mkb, omdat deze vorderingen nu als onderpand kunnen worden gebruikt. Dit kan naar schatting één miljard euro extra krediet opleveren. De nieuwe regels zijn van toepassing op zakelijke transacties waarbij vorderingen worden overgedragen voor financieringsdoeleinden, uitzonderingen daargelaten (denk aan betalingen via G-leningen bijvoorbeeld).
Ook voor bestaande overeenkomsten
Het is goed om te weten dat de wet ook gaat gelden voor reeds bestaande overeenkomsten, met een overgangstermijn van 3 maanden. Nederlandse factormaatschappijen en ook veel mkb-ondernemers wachten met smart op invoering van deze wet. We hopen dat het snel in werking zal treden!
We kunnen ons voorstellen dat je hier als ondernemer diepgaandere vragen over hebt. Neem dan vooral contact op met onze specialisten!