Winterjassenimporteur zit er warmpjes bij dankzij Xolv Finance

Gepubliceerd op 22/11/2019

Soms gaan de zaken ineens zó goed dat je slachtoffer dreigt te worden van je eigen succes. Het overkwam een importeur van luxe sportieve winterjassen en ski- en fietshelmen, die problemen kreeg met de inkoop van zijn goederen. Met Xolv Finance, onderdeel van Xolv, ruimden we de hindernissen voor deze ondernemer uit de weg, zodat hij er in de komende feestmaand – en de periode daarna – warmpjes bij zit. Lees in dit artikel hoe we dat deden.

Schot in de roos

Hoe zat het precies? De betreffende ondernemer had veel ervaring met de groothandel in kleding. Twee jaar geleden startte hij een nieuwe activiteit: het importeren van luxe, sportieve winterjassen en ski- en fietshelmen. Het bleek een schot in de roos, want de jassen en helmen waren niet aan te slepen. Maar zijn zakelijke succes was zó groot, dat hij vast dreigde te lopen op de inkoop van goederen.

Zijn leveranciers uit Canada en Europa eisten namelijk betaling vóór levering van de producten. Aanvankelijk had de ondernemer zijn handel kunnen financieren dankzij een klein krediet dat hij bij zijn huisbank had afgesloten, maar na verloop van tijd voldeed dat krediet niet meer. Alle goederen die de importeur bij zijn leveranciers bestelt, zijn weliswaar al voorverkocht aan consumenten, maar tussen het moment van ontvangst van de goederen door de onderneming en het moment van levering aan de consumenten zit doorgaans enkele weken. Een te lange periode om financieel te overbruggen voor deze ondernemer.

Banken? Kansloze missie!

Klop aan bij de reguliere banken, zou u kunnen denken. Maar dat is een kansloze missie, want zij bieden hiervoor geen oplossing. Ook de traditionele werkkapitaalfinanciers gaven niet thuis; zij vonden de onderneming nog te jong en de jaaromzet van minder dan 5 miljoen euro te laag.

Dat was het moment waarop de winterjassenimporteur, via een van onze netwerkpartners, bij ons aanklopte. De specialisten van Xolv Finance beheersen het complete spectrum van de financieringsoplossingen: van lease van investeringsgoederen tot de vaak complexe financiering van een bedrijfsovername. Maar de kern van onze activiteiten is werkkapitaalfinanciering voor het volledige primaire bedrijfsproces: van inkoop en voorraad tot handelsdebiteuren.

Win-winsituatie

Gelukkig konden we ook voor deze ondernemer onze waarde bewijzen. We zorgden ervoor dat binnen enkele dagen twee gespecialiseerde financiers aan tafel zaten, die meedachten over de beste oplossing. Dat bleek een factoringcontract voor de debiteuren en transactiefinanciering op maat, waarmee de inkopen tijdig betaald konden worden. Nadat de onderneming de goederen heeft uitgeleverd, ontvangt het direct een voorschot van 90% van het factuurbedrag. Hiermee wordt enerzijds telkens een deel van de transactiefinanciering afgelost en heeft het bedrijf anderzijds voldoende liquiditeit om ook de overige bedrijfskosten tijdig te betalen.

Een win-winsituatie dus, waardoor de onderneming per direct, maar ook voor de komende seizoenen verzekerd is van een passende financiering. De winterjassenimporteur zit er tijdens de komende kerstdagen dus warmpjes bij. Letterlijk én figuurlijk.

Wilt u ook structureel (meer) liquide middelen hebben om uw zakelijke kansen te kunnen benutten? Via Xolv Finance hebben we verschillende mogelijkheden om uw werkkapitaal te financieren.

Meer weten? Neem contact op.