Zakendoen in exotische landen: spannend en vol kansen!

Gepubliceerd op 18/02/2025

Hoe dichter bij huis, hoe vertrouwder het lijkt. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Ook zakendoen in Nederland kan risicovol zijn. Toch voelt het vaak riskanter om in het buitenland zaken te doen. Je krijgt dan te maken met andere culturen, gebruiken, politieke situaties, valuta, betalings- en leveringscondities. Het is daarom verstandig om van tevoren grondig onderzoek te doen naar deze elementen voordat je in een bepaald land zaken gaat doen. Er zijn organisaties die je hierbij van nuttige informatie kunnen voorzien, zoals bijvoorbeeld Fenedex. Aan de andere kant biedt zakendoen in het buitenland ook nieuwe mogelijkheden om te groeien.

Wat wij vaak zien, is dat veel bedrijven bij het starten met exporteren gebruik willen maken van een kredietverzekering. Enerzijds wil je zekerheid over de kredietwaardigheid van je nieuwe klant voordat je zakendoet. Anderzijds is ondersteuning gewenst als een afnemer niet betaalt of zelfs failliet gaat. De grotere kredietverzekeringsmaatschappijen zijn wereldwijd actief en kunnen in de meeste landen de kredietrisico’s van afnemers vaststellen. Daarnaast kunnen zij bij non-betaling lokaal vorderingen incasseren en, als dat niet mogelijk is, de verzekerde leverancier schadeloosstellen.

Betalingsproblemen

Er is echter nog een extra risico in landen met een verhoogd politiek risico. Denk daarbij aan Zuid-Amerika, Afrika en enkele landen in het Midden-Oosten en Azië. In deze landen kunnen afnemers weliswaar kredietwaardig zijn, maar kunnen er betalingsproblemen ontstaan door politieke omstandigheden. Voorbeelden hiervan zijn economische problemen, deviezentekorten, oorlog en politieke instabiliteit. Hierdoor kan het voorkomen dat betalingen aan buitenlandse leveranciers niet kunnen worden uitgevoerd. Dit is geen fictief scenario; we hebben hier recent concrete voorbeelden van gezien. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ontstonden er direct betalingsproblemen in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Een ander voorbeeld is Argentinië: enkele jaren geleden konden er geen betalingen meer aan het buitenland plaatsvinden omdat Argentinië onvoldoende deviezen had.

Geweldige kansen

In deze landen verzekeren de meeste kredietverzekeraars, naast debiteurenrisico’s, ook de zogenaamde politieke risico’s. In bovengenoemde situaties keert een verzekeraar na een wachtperiode de onbetaalde vordering uit. Dit voorkomt soms jarenlang wachten op een betaling of zelfs een permanent verlies. Xolv is aangesloten bij het grootste internationale netwerk van kredietverzekeringsspecialisten en is actief in de meeste landen ter wereld. Wij ondersteunen veel exporterende bedrijven bij het verzekeren van debiteuren- en politieke risico’s. Het is zeker nuttig om met de adviseurs van Xolv in gesprek te gaan over de mogelijkheden voor uw onderneming. Zakendoen in landen ver weg van Nederland hoeft geen probleem te zijn, zolang je alle risico’s goed in kaart brengt en waar nodig voldoende afdekt. Dan biedt het zelfs geweldige kansen!

Meer weten? Neem contact op.