Wat onze
klanten vinden

bouw

Dieter Filippo

Algemeen Directeur

‘We benutten de expertise van Xolv steeds beter”

Familiebedrijf Omtzigt Bouwmaterialen is al 150 jaar een begrip  als toeleverancier van  bouwmaterialen. Dieter Filippo is algemeen directeur en werkt al vele jaren met Xolv voor kredietinformatie, kredietverzekeringen en factoring. Recent vroeg het bedrijf Xolv ook om de overstap naar een andere bank te begeleiden.

Dieter: “Ons bedrijf paste niet meer in het klantenprofiel van onze vorige bank. We doen al lang zaken met Xolv als het gaat om bedrijfsinformatie en kredietverzekeringen en ze kennen daardoor onze business goed. Dus was het logisch om Xolv ook bij de keuze van een nieuwe bank te betrekken. Zij spreken toch meer de taal van de banken.”

Van bouwbedrijf tot ZZP’er
Vanuit de hoofdvestiging in Rijnsburg en een vestiging in Nieuwegein die ook fungeert als logistieke hub levert Omtzigt aan een breed klantenpallet, van grote aannemers en bouwbedrijven tot ZZP’ers. Denk aan afbouwbedrijven, stukadoors, vloerleggers, metal stud-bouwers, buitengevel- en betonherstelbedrijven.

Toegenomen risico’s
Op de vraag of de hoge prijzen van bouwmaterialen en haperende aanvoerlijnen voor extra kredietrisico’s zorgen, antwoordt Dieter bevestigend. “Sinds de Covid-19 crisis zijn de kredietrisico’s toegenomen. De bedreigingen zijn zeker aanwezig. Zoals de voortdurende prijsstijgingen van bouwmaterialen die onze klanten wel of niet kunnen doorberekenen. De aanvoerproblemen en langere levertijden waardoor je langer op je geld moet wachten. Dus je snapt dat het des te belangrijker is om samen met Xolv onze kredietverzekeringen goed op orde te houden.“

Kredietwaardigheid
Het beoordelen van de kredietwaardigheid van grote aannemers en individuele ZZP’er verschilt van elkaar. Dieter: “ZZP’ers kunnen we beoordelen met onze ‘zelfbeoordelingslimiet’ op basis van een bedrijfsprofiel. Daarbij komt dat we een ZZP’er meestal al goed kennen, dus dat helpt. Bij grotere klanten kunnen we incidenteel gebruik maken van een Top-Up krediet als hun limiet niet toereikend is voor hetgeen ze afnemen.”

 ‘ZZP’ers komen ook bij ons voor een goed advies’

Bij Omtzigt Bouwmaterialen zijn servicegerichtheid en een persoonlijke benadering geen loze marketingkreten. Dieter: “We zijn betrokken bij onze klanten. We koppelen mensen aan elkaar. En leveren niet alleen goederen maar ook adviezen. Neem ZZP’ers. Die zijn vaak na een aantal jaren te hebben gewerkt bij een aannemer, voor zichzelf begonnen. Bij die aannemer waren ze vooral goed in één ding, bijvoorbeeld tegelzetten, terwijl ze als ZZP’er allround moeten zijn. Daarvoor missen ze vaak de kennis en ervaring, dus helpen we ze daarbij. Die adviesfunctie is een belangrijke toegevoegde waarde.”

Neutrale positie
In de loop der jaren is Omtzigt Bouwmaterialen steeds beter gebruik gaan maken van Xolv’s expertise. “Op het moment dat een klant meer wil afnemen dan de limiet toelaat, of wanneer een kredietverzekeraar in onze ogen een te lage limiet geeft, komt Xolv in actie. Ze achterhalen de reden en nemen rechtstreeks contact op met onze klant, zodat wij daarin neutraal blijven. Veel beter en prettiger dan wanneer wij zelf bij onze klanten zouden aankloppen voor bedrijfsinformatie,” aldus Dieter.