Wat onze
klanten vinden

energie

Ronald van Groningen

TotalEnergies

'We zijn al ruim 10 jaar klant, dus dat zegt wel wat’

In Nederland zijn er meer dan 400 TotalEnergies servicestations. Het bedrijf transformeert van olie-gasbedrijf tot een multi energiebedrijf. TotalEnergies is dan ook actief in alle energiemarkten: wind, zon, waterstof en biobrandstof. Wat betreft de energietransitie heeft het concern de ambitie om in 2050 met al haar wereldwijde activiteiten CO2-neutraal te zijn. Als we Credit Manager Ronald van Groningen van TotalEnergies Marketing Nederland N.V. spreken, meldt hij dat hij net weer het contract met Xolv heeft verlengd.

Wegens succes geprolongeerd
Ronald werkt 16,5 jaar bij TotalEnergies en zo’n 9,5 jaar als Manager Credit Control, zoals op zijn visitekaartje staat vermeld. “Toen ik net in deze functie begon had onze inkoopafdeling een tender lopen voor een nieuwe broker. Daar is Xolv als beste partij uitgekomen. Dat we bijna 10 jaar later deze samenwerking weer prolongeren, geeft al aan dat het de juiste keuze was.”

Slimme oplossingen
Vooral het meedenken van Xolv en hun vermogen om snel met een slimme oplossing te komen, spreekt Ronald aan. Hij komt met een exemplarisch praktijkvoorbeeld. “In Nederland koopt TotalEnergies ook brandstof in bij andere maatschappijen, daar zijn specifieke overeenkomsten voor. Volgens de regelgeving moet een bepaald percentage van die brandstof biobrandstof zijn. Die biobrandstof kun je fysiek bijmengen of je kunt er zogenoemde tickets voor kopen, waardoor je via die route aan je verplichtingen voldoet. Die tickets moet je vooruitbetalen en dat wordt één keer per 6 maanden afgerekend, dus dat gaat om forse bedragen. Stel je voor dat de leverancier failliet gaat en wij de tickets niet krijgen, terwijl we wél aan die verplichting moeten voldoen. In het ergste geval moet je die tickets dus nog een keer kopen en zou je dubbel betalen. Xolv heeft in nauw overleg met Atradius een slimme oplossing gevonden om ook dat soort risico’s af te dekken.”

‘Met Xolv hebben we een meedenkende sparringpartner’

Top-Up verzekering
Xolv regelt met enige regelmaat ook een Top-Up verzekering voor TotalEnergies. Ronald legt uit: “TotalEnergies levert niet alleen aan grote partijen maar ook aan kleinere klanten zoals de tussenhandel. Dan gaat het om bijvoorbeeld orders van rond 1 miljoen Euro, waarvoor echter de kredietverzekeraar op basis van de beschikbare cijfers bereid is om slechts 5 ton dekking te geven. Met de Top-Up verzekering kunnen we dan toch het risico volledig of grotendeels afdekken, mits de kredietverzekeraar de klant kredietwaardig genoeg acht.”

Hoed en rand
In Nederland is het gebruikelijk dat er een broker zit tussen de klant en kredietverzekeraar. “Ik heb zelf een financiële achtergrond maar besef tegelijkertijd dat een kredietverzekering een zeer specifiek product is. Xolv doet niets anders, weet van de hoed en de rand. Dat is cruciaal. Daarom is Xolv ook onze sparringpartner als het gaat om nieuwe ontwikkelingen op de energiemarkt. Ze denken mee over zaken die bij ons bedrijf spelen, waarbij zij ons mogelijk van dienst kunnen zijn. Tegelijkertijd houden ze ons op de hoogte van nieuwe financiële oplossingen die mogelijk voor ons interessant zijn. Die proactieve houding is een mooie toegevoegde waarde,” concludeert Ronald.