Bank gesloten? Met American Factoring heeft u tóch snel krediet

Gepubliceerd op 26/05/2020

De coronacrisis is voor veel bedrijven een onzekere tijd. Omzetten zijn teruggevallen en veel bedrijven zijn deels of zelfs volledig tot stilstand gekomen. De overheid kwam gelukkig vrijwel direct met een aantal ondersteunende maatregelen, waarbij ook de banken en verzekeraars een rol spelen. Maar niet iedereen kan daar aanspraak op maken. Gelukkig zijn er voor deze ondernemers alternatieve manieren van financiering. Bijvoorbeeld factoring, waarbij de ‘Amerikaanse variant’ nu goed van pas kan komen.

‘Sorry, gesloten voor nieuwe klanten’

Algemene banken helpen bedrijven die in problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Maar omdat ze de handen momenteel meer dan vol hebben aan hun bestaande klanten, hebben ze geen tijd voor nieuwe klanten. Begrijpelijk, maar vervelend voor bedrijven die nog geen financiering bij een grootbank hebben en er juist nu behoefte aan hebben. Zij staan voor een gesloten loket. En bij dat loket hangt geen briefje waarop staat wanneer het weer opengaat…

Gelukkig heeft u de bank lang niet altijd nodig. De laatste jaren zijn er veel nieuwe, moderne vormen van financiering ontstaan. Denk aan crowdfunding, transactiefinanciering en factoring. Op deze plek willen we het graag hebben over die laatste vorm: factoring. Waar banken, verzekeraars en ook adviseurs steeds meer aan strakke wettelijke regels zijn gebonden, kunnen factormaatschappijen vrij gemakkelijk opgestart worden. Dat gebeurt dan ook. Factoring kent vele gedaanten, waarvan het zogenoemde ‘American factoring’ een van de eenvoudigste en snelst te realiseren vormen van krediet is.

Waarom American factoring?

Naast bedrijven die het moeilijk hebben, kunnen ook ondernemingen waarvan de omzet (nog) niet sterk is teruggelopen in deze bijzondere tijd te maken krijgen met extra liquiditeitsbehoefte. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat afnemers hun betaaltermijnen oprekken van de gebruikelijke 30 naar 60 of soms zelfs 90 dagen. Omdat dit – naar verwachting – een tijdelijke situatie is, wil niet elk bedrijf hiervoor een financieringscontract aangaan voor een of meerdere jaren.

In dat geval is het ook mogelijk om een deel van de omzet of zelfs enkele grote facturen tijdelijk over te dragen aan een financier. Deze betaalt binnen 24 uur 80 tot soms wel 100 procent van het factuurbedrag uit, zodat u snel over werkkapitaal beschikt waarmee u direct zaken kunt doen.

Belangrijk daarbij is dat de over te dragen vorderingen betrekking hebben op afgeronde prestaties. Een voorschot- of termijnfactuur komt niet in aanmerking voor financiering. Een ander belangrijk element is de zogenoemde gegoedheid van de afnemer. Financiers doen altijd een check op de financiële positie van uw afnemer en vragen een verzekeringslimiet op de debiteur. Na overdracht van de vordering heeft u geen omkijken meer naar de factuur. Dit omdat de factormaatschapij ook het creditmanagement op zich neemt. Een prettige bijkomstigheid!

Advies over American factoring?

Vraagt u zich af of American factoring een financieringsvorm is die bij u past? De adviseurs van Xolv Finance kunnen u helpen met het vinden van de beste oplossing en de beste partij voor uw specifieke financieringsvraag. Neem via deze link contact met ons op.

Lees ook: Passeer de bank! 5 manieren om altijd werkkapitaal te hebben

Meer weten? Neem contact op.