Uitbesteden debiteurenbeheer is oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt

Gepubliceerd op 06/09/2022

Planningen die moeilijk rond te breien zijn, te weinig personeel voor te veel werk, nieuwe vacatures blijven onvervuld openstaan. Herkenbaar? Het is voor veel bedrijven ontzettend moeilijk om goed personeel te vinden én te behouden. Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben steeds meer bedrijven te maken met een personeelstekort. Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 gaf 38 procent van de bedrijven aan dat een tekort aan arbeidskrachten de belangrijkste belemmering voor de productie of activiteiten vormde. Even ter vergelijking: begin vorig jaar was dat nog 10 procent. 

Speel tijd vrij en professionaliseer verder

Een belangrijke pijler van je onderneming is een goed functionerend debiteurenbeheer. Er komt hoogstwaarschijnlijk een punt waar jij geen tijd meer hebt om je eigen administratie bij te houden. Steeds meer bedrijven en organisaties besteden hun debiteurenbeheer uit. Dat geeft niet alleen verlichting op de organisatie door werk uit handen te nemen (trek die vacature maar in!), maar brengt ook een verdere professionalisering met zich mee. Deze debiteurenbeheerders adviseren jou goed in het maken van slimme keuzes, zodat je jouw ambitieuze doelen behaalt!

Waarom is debiteurenbeheer zo belangrijk voor een onderneming?

Elk bedrijf wil zo snel mogelijk zijn geld ontvangen. Met een positieve cashflow voldoe je sneller aan je betalingsverplichtingen of kun je juist investeren. Daarnaast voorkom je met goed debiteurenbeheer eventuele geschillen. Als je zelf aan al je verplichtingen voldoet, sta je altijd sterk wanneer het tot een (gerechtelijke) incasso komt. Denk daarbij aan het nakomen van de orders en goede leveringen, maar ook aan het tijdig en adequaat beginnen met betalingsherinneringen of bellen richting afnemers. Al is het in onze ogen natuurlijk altijd beter problemen helemaal te voorkomen. 

Wat vinden bedrijven vooral lastig aan debiteurenbeheer?

Allereerst wordt het nog steeds te veel erbij gedaan, waardoor bedrijven niet altijd kort genoeg op de bal zitten om debiteuren zo vroeg mogelijk aan betalingsverplichtingen te herinneren. Daarnaast vindt niet iedereen het leuk om te doen. Goed debiteurenbeheer valt of staat met de juiste toon en het maken van heldere afspraken, positief-kritisch doorvragen en oplossingsgericht denken en doen. Het is een vak op zich! 

Voordelen van het uitbesteden van debiteurenbeheer?

Xolv heeft een vaste partner voor het uitbesteden van debiteurenbeheer. Wij weten dat zij de juiste taal spreken en door middel van het kritisch doorvragen sporen zij mogelijke problemen vroegtijdig op. Er wordt altijd gekeken naar wat wél kan. Incasso’s en andere procedures wil men het liefst voorkomen. Vanuit kennis en ervaring kunnen zij vaak oplossingen aandragen die acceptabel zijn voor beide partijen – en daarmee goed zijn voor de onderlinge relatie. 

Wil je de mogelijkheden verkennen om debiteurenbeheer uit te besteden? We praten je graag bij. Neem ook eens een kijkje op onze speciale pagina over debiteurenbeheer.

Meer weten? Neem contact op.